Централната избирателна комисия отмени спорен текст от свое решение, засягащо регистрацията на коалиции за предстоящите парламентарни избори на 4 април.

В съобщение, публикувано на сайта на ЦИК, се посочва, че отпада текстът: "Наименованието на коалицията може да съдържа само наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията."

По-рано от "Демократична България" и "Изправи се. бг" подадоха жалби срещу това изискване за наименованията, тъй като то би представлявало проблем за регистрирането им от ЦИК за вота през април.

Мая Манолова чака оставката на шефа на ЦИК
Обновена

Мая Манолова чака оставката на шефа на ЦИК

Заради "незаконното и нахално" решение за имената на коалициите

От "Демократична България" приветстваха решението на комисията.

"Удовлетворени сме, че ЦИК ни чу. Това означава, че "Демократична България" ще може под името "Демократична България", с посочване на трите партии съставят коалицията - "Демократи за силна България", "Да, България!" и "Зелено движение" да сме яви на тези избори. Става дума очевидно за недоглеждане и за недобра правна техника. Беше проявен здрав разум, не винаги става дума за велики атаки и световни заговори срещу демокрацията, понякога става дума просто за необходимост от бърза експертна интервенция, каквато "Демократична България" осъществи." - заяви съпредседателят на обединението Христо Иванов.

"Демократична България" обжалва решение на ЦИК за имената на коалициите

"Демократична България" обжалва решение на ЦИК за имената на коалициите

Според ДБ поставеното условие е неясно