Централната избирателна комисия упълномощава със свое решение председателя на ЦИК Камелия Нейкова да състави акт на избрания за кмет на София Васил Терзиев за нарушение, установено след сигнал от зам.-председателя на ИТН Тошко Йорданов.

ЦИК установява нарушение по чл. 183, ал. 2 и ал. 4 ИК, извършено от кандидата за кмет на Столична община на ПП/ДБ и Спаси София Васил Терзиев във връзка получен на 1 ноември 2023 г. имейл от "Има Такъв Народ", с което иска подкрепа за балотажа на местните избори.

От ЦИК цитират и написаното от Терзиев:

"Скъпи приятели, благодаря, че гласувахте за една по-различна София и избрахте различно бъдеще за града ни. Благодаря ви, че четири месеца бяхме заедно на терен - нещо, което не се е случвало досега в България. Аз продължавам битката, за да бъда кмет на всички софиянци. В дните преди изборния ден станахме свидетели на ново посегателство върху изборния процес и опит да се срине изцяло доверието в българските институции. Резултатът от активното мероприятие на ДАНС и ЦИК е 20% недействителни бюлетини в цялата страна или 554 525 заглушени гласове. Към невалидните бюлетини добавяме и драстичните нарушения в протоколите. Само преди ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов застана зад кандидатурата на Ваня Григорова. А кандидатът на "Синя София" Вили Лилков каза, че няма предпочитания. С тези си действия демократичните, прозападни евроатлантици подкрепиха: Българска комунистическа партия; Партия на българските комунисти; Русофили за възраждане на Отечеството; Левицата; Атака; БСП за България; Алтернативата на гражданите. На всички е вече ясно, че обединени в общ фронт политическите сили на миналото ни водят в една единствена посока - назад и надолу. Аз и екипът на Продължаваме Промяната - Демократична България и Спаси София няма да позволим нашият град да тъпче на едно и също място. В неделя трябва да отстоим нашия цивилизационен избор, мястото си сред европейските столици, пътя, по който вървим напред, а не назад. Нашият град ще бъде европейски, чист, уреден, зелен. Град, в който няма нито хора, нито квартали втора ръка. Вярвам, че сме само на една крачка до момента, в който София ще бъде управлявана от хора, които истински я обичат. Гласувай с номер 85 в неделя! Молим за вашата подкрепа за кандидатите ни за районни кметове и моята кандидатура за кмет на София. Вярвам в потенциала на хората на София. Никой не е малък човек, никой не е твърде незначителен, за да промени съдбата си и страната си. Трябва само да се събудим и да събудим околните от апатията. Трябва само да повярваме, че от нас зависи всичко. Излезте и гласувайте в неделя! Васил Терзиев."

ЦИК откри разлики при 49 ОИК след повторно въвеждане на протоколите от балотажа

ЦИК откри разлики при 49 ОИК след повторно въвеждане на протоколите от балотажа

Разминаванията от данните за балотажа в София не влияят на крайния резултат

В по-ранен сигнал упълномощеният представител на ИТН ОИК - Столична и ЦИК за получено друго съобщение на имейла на партията с призиви за подкрепа. Според Тошко Йорданов и в двете електронни съобщения се съдържат призиви за подкрепа съгласно дефиницията на § 1, т. 17 от ДР на ИК, както и че изготвените и разпространяваните от кандидати обръщения представляват агитационни материали по смисъла на чл. 183, ал. 2 ИК и в тази връзка трябва да съдържат информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, каквато обаче отсъства в тях. Също така призивът за подкрепа от страна на Терзиев, кандидат за кмет на ПП/ДБ и Спаси София, отправен към политическа партия "Има Такъв Народ", издигнала друг кандидат, представлявал демонстрация на отрицателното отношение на Васил Терзиев към заложените в Конституцията и Закона за политическите партии основни принципи и функции на политическите партии. Йорданов смята, че с описаното използване на агитационни материали се накърняват добрите нрави по смисъла на чл. 480, ал. 2 във връзка с чл. 183, ал. 4 ИК.

Постъпилият сигнал с вх. № МИ-10-255/02.11.2023 г. от Тошко Йорданов е адресиран и до ОИК - Столична, която го е оставила без разглеждане с мотивите, че към датата на подаването му са изминали 4 дни и общинската избирателна комисия не може да извърши проверка и да предприеме действия с оглед на компетентността си.

Съдът отхвърли иска на Ваня Григорова да бъде спряно определянето на кмет на столицата

Съдът отхвърли иска на Ваня Григорова да бъде спряно определянето на кмет на столицата

Васил Терзиев ще може да се закълне като кмет на София в понеделник

Централната избирателна комисия е изискала от Йорданов цялата кореспонденция свързана със случая, и, след като се е запознала с материалите, приема, че изложената от него фактология се потвърждава. Въз основа на установеното в хода на извършената проверка ЦИК приема, че изготвените и разпространените обръщения към всички, които възприемат съдържанието на имейла, представляват агитационен материал по смисъла на § 1, т. 17 от ДР на ИК. Според комисията това се обосновава от факта, че обръщенията са станали достояние на конкретни лица на 1 ноември 2023 г. - четири дни преди втория тур на избора за кмет на Столична община, като съдържат призив за подкрепа в полза на един от кандидатите в нарушение на чл. 183, ал. 2 ИК. Този агитационен материал не съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, допълват от ЦИК.

Същевременно Централната избирателна комисия приема, че са нарушени и изискванията на чл. 183, ал. 4 ИК, с които се забранява използването на агитационни материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на други кандидати. Комисията обяснява, че това може да се установи от тази част на обръщението, в която Терзиев отправя призиви за срещу подкрепата за другия кандидат, когото определя като представител на "обединени в общ фронт политическите сили на миналото, които ни водят в една единствена посока - назад и надолу". Освен това в обръщението се посочва: "в дните преди изборния ден станахме свидетели на ново посегателство върху изборния процес и опит да се срине изцяло доверието в българските институции. Резултатът от активното мероприятие на ДАНС и ЦИК е 20% недействителни бюлетини в цялата страна или 554 525 заглушени гласове".

Според ЦИК фактите налагат извода, че в съдържанието на обръщението и използваните в него формулировки от страна на Васил Терзиев се накърняват добрите нрави в нарушение на чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс. От Централната избирателна комисия допълват, че от материалите по подадените сигнали, в които фигурират имената, снимка и номера в бюлетината, може да се направи извод, че изпратените обръщения касаят кандидата за кмет на Столична община на ПП/ДБ и Спаси София Васил Терзиев.