Административен съд София - град отхвърли искането на Ваня Григорова да бъде спряно определянето на кмет на столицата.

Първоинстанционният съд образува днес административно дело № 10768 от 2023 г. по жалбата на Ваня Григорова, в качеството й за кандидат за кмет на Столична община и Иван Таков, в качеството му на председател и представляващ МК "БСП за България" срещу Решение № 1094-МИ/06.11.2023 г. на Общинска избирателна комисия Столична за избор на кмет на София.

Съдът отхвърли направеното в жалбата искане за спиране на предварителното изпълнение на решението на столичната ОИК. Предстои АССГ да насрочи административното дело за разглеждане в открито заседание идната седмица.

Жалбата на Ваня Григорова, в качеството й за кандидат за кмет на Столична община и Иван Таков Съгласно чл. 1, ал.1 беше подадена вчера и съгласно правилата беше изпратена на ОИК-Столична за незабавно окомплектоване с административната преписка и изпращането им в съда. Преписката се върна обратно в първоинстанционния съд днес около обяд и делото веднага беше образувано за разглеждане, като съдът се произнесе незабавно по искането за спиране на предварителното изпълнение.

Определението по искане за спиране на изпълнението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Ваня Григорова оспорва резултата от изборите в съда

Ваня Григорова оспорва резултата от изборите в съда

Ще поздрави Терзиев, "ако съдът се произнесе, че вотът е честен"

След решението на АССГ Васил Терзиев ще може да се закълне като кмет на София в понеделник и да започне да изпълнява функциите си. Това информират от пресцентъра на ПП-ДБ.

"Това решение не е неочаквано за моя юридически екип и никога не съм имал притеснения", заяви избраният за кмет на София Васил Терзиев.

"Още след изборите казах, че всички машинации са извън нашия отбор. Много от безобразията са всъщност в мой ущърб и от понеделник ще изпълнявам задълженията си като кмет на София в интерес на всички граждани" коментира Терзиев.

Той увери, че от ден едно ще бъде в общината с добре подготвен екип, който заедно с Общинския съвет ще заработи за видима промяна на столицата като достойна европейска столица.

След като АССГ образува дело по жалбата на щаба на Григорова, адвокатите на "Продължаваме Промяната - Демократична България" (Спаси София) са внесли становище, в което твърдят, че жалбоподателят не е доказал изискуемите по закон предпоставки при заявяването на искането си за спиране. Също така Григорова не твърди, че с разпореденото по закон предварително изпълнение на решението на ОИК за нея биха настъпили неблагоприятни последици, посочват от ПП-ДБ.

Васил Терзиев: В София няма да има сглобка

Васил Терзиев: В София няма да има сглобка

Новият кмет: Не вярва в малките хора, а вярва в хората с големи мечти