Централната избирателна комисия (ЦИК) не може да дава становища по поискани от МВР данни за гласуването на хора с увреждания.

Решението на ЦИК е по повод питане от кмета на смолянската община Борино, от когото полицията е искала въпросната информация, съобщи БНР.

В коментар за поисканото от кмета указание дали да предостави на МВР списъка с хората, които ще гласуват с подвижната секция, секретарят на ЦИК Севинч Солакова заяви, че в случая органите на реда нямат право да се намесват в изборния процес. 

Проверяват защо хора без ТЕЛК са гласували с подвижни урни в Кърджалийско

Проверяват защо хора без ТЕЛК са гласували с подвижни урни в Кърджалийско

Нарушенията са установени за вота през юли

Полицаите нямат посочено основание да се изисква подобна информация от кмета.

"Това са хора с увреждания, това са уязвими групи хора, които трябва да получават съдействие от държавните органи, а не такова отношение. И не може ние да си позволим да продължаваме мълчаливо да поощряваме полицията да се занимава с лицата с увреждания", каза секретарят Солакова.

Според заместник-председателя на ЦИК Цветозар Томов трябва да има някакви екстраординарни причини, за да иска полицията подобна информация. "Все пак това писмо е от кмета към ЦИК и кметът няма никаква нужда от указания от ЦИК, за да отговори или да откаже това искане", каза той.

С 13 гласа "за" и двама "против" Централната избирателна комисия прие да отговори на кмета на Борино, че не е компетентен орган да дава становище и той трябва сам да реши дали да предостави на МВР поисканите списъци за гласуване с подвижната кутия.