Ще бъдат съставени актове за установяване на административно нарушение на двамата, представляващи коалиция ДОСТ.

Това увери на брифинг говорителят на ЦИК Камелия Нейкова по повод спрения клип, в който присъства турският посланик Сюлейман Гьокче.

С постановеното решение ЦИК приема, че е извършено административно нарушение на разпоредби от Изборния кодекс.

За отзоваване на турския посланик Гьокче настоява ВМРО

За отзоваване на турския посланик Гьокче настоява ВМРО

Патриотите искат спиране на скандалния клип и отзоваване на Гьокче от България

Нейкова бе категорична, че ако решението за клипа бъде оспорено, ЦИК ще го защити пред Върховния административен съд.

По думите ѝ, решението на ЦИК предвижда също спиране на клипа. "Всеки има право да прецени дали ще го оспори и ли не", заключи говорителят на ЦИК.

По повод твърденията на външното министерство на Турция, че се ограничават правата на българските малцинства там, говорителят на ЦИК Александър Андреев не се съгласи, че откриването на 35 секции в Турция няма да осигури възможност на българските граждани да гласуват там.

Да не ограничава политически права, тропна Турция на София
Обновена

Да не ограничава политически права, тропна Турция на София

Реакцията е заради броя секции

Той напомни, че ЦИК прилага Изборния кодекс. В него било ясно записано, че в държавите, които не са членки на ЕС, могат да бъдат разкрити максимум 35 секции.

По отношение на Германия има разрешителен режим, който не позволява разкриването на избирателни секции извън дипломатическите и консулските представителства. По тази причина подадените заявления от страна на българските граждани няма как да дадат възможност за разкриване на секции извън дипломатическите и консулските представителства, тъй като това не е в съответствие с разрешителния режим на приемащата държава, с който страната ни трябва да се съобрази, независимо от разпоредбите на Изборния кодекс.

Берлин не ни дава да открием изборни секции извън дипломатическите мисии

Берлин не ни дава да открием изборни секции извън дипломатическите мисии

Българите ще могат да гласуват в 8 града

За САЩ има подадени заявления за разкриване на повече секции, отколкото са разрешените според Изборния кодекс. "В рамките на режима, който е за съгласуване, към ЦИК постъпи мотивирано предложение от посланика в САЩ, с което ЦИК се съобрази, с оглед разкриването на секциите", каза Андреев.