Турция призова България да прекрати мерките за ограничаване на политическите права на малцинствата, съобщава турската Анадолска агенция.

"Ние призоваваме Република България да прекрати практики, които целят ограничаване на политическите права на малцинствата в страната и които по същина противоречат на основаващата се на правила европейска система", отбеляза в съобщение говорителят на външното министерство Хюсеин Мюфтюоглу.

Външно се сопна на Турция заради директна намеса в делата ни

Външно се сопна на Турция заради директна намеса в делата ни

Привикаха турския посланик Сюлейман Гьокче

Турската медия пояснява, че призивът е в отговор на новоприет закон преди предсрочните избори на 26 март, който ограничава броя на избирателните секции за живеещите в Турция български граждани до 35. Този ход предизвиква предупреждението на турското външно министерство, че с това се цели възпрепятстване правото на етническите български турци да гласуват.

Като бивша османска територия, турското малцинство в България е около 10% от населението, според официални статистически данни, а също така много български граждани живеят в Турция, допълва медията.

Говорителят на ведомството поясни, че Турция, за разлика от България, "ще продължи да предоставя най-добрите условия за всички български граждани", живеещи в Турция, с цел безпроблемно гласуване на българските избори този месец.

Хюсеин Мюфтюоглу също отхвърли като безпочвени слухове позицията на външното министерство на България, че Турция предлага на българските турци "финансови стимули", за да гласуват.

"Турция не се намесва във вътрешните работи на нито една държава", увери той.

Припомняме, по-рано тази седмица турският посланик у нас Сюлейман Гьокче беше привикан в Министерство на външните работи. Гьокче е извикан във Външно заради изказвания на турския социален министър Мехмет Мюеззиноглу пред български изселници в Истанбул на 3 и 6 март.
От ведомството са категорични, че считат за напълно неприемливи обещанията за материални стимули при гласуване и откритите призиви за подкрепа на една определена политическа партия.

Министерството на външните работи на България отговори на писмено запитване на БНР, че приемат положително уверенията на турската страна, че ще се придържа към установените правила и ще осигури нормално протичане на българските парламентарните избори на 26 март на територията на Турция.

В писмото се допълва, че българското външно министерство разполага с пълния запис на изказването на турския министър на труда и социалната сигурност, което беше разпространено и от българските, и от турските медии и ясно изрази своята позиция.