Турският посланик у нас Сюлейман Гьокче е бил привикан в Министерство на външните работи. Той е разговарял с зам.-министъра Бойко Мичев.

Гьокче е извикан във Външно заради изказвания на турския социален министър Мехмет Мюеззиноглу пред български изселници в Истанбул на 3 и 6 март. От ведомството са категорични, че считат за напълно неприемливи обещанията за материални стимули при гласуване и откритите призиви за подкрепа на една определена политическа партия. От Външно разглеждат това като директна намеса във вътрешните работи на България.

Зам.-министър Бойко Мичев остро е поставил пред посланик Гьокче въпроса за нарушения, свързани с условията за провеждане на българските парламентарни избори на територията на Република Турция. Те противоречат както на българското законодателство, така и на турските изисквания, съобщават от Министерство на външните работи.

България да реагира незабавно на турския министър, призова наш дипломат

България да реагира незабавно на турския министър, призова наш дипломат

Коя динамика и кое бъдеще да синхронизираме с Турция, пита Симеон Николов

От ведомството посочват, че турската страна е разрешила разкриване на секционни избирателни комисии за парламентарните избори на 26 март. Категорично се забранява политическата пропаганда на територията на Турция. От Външно уверяват, че ние стриктно спазваме условията като страна член на Европейския съюз, който е основан на правила.

От ведомството са категорични, че изказванията на Мюеззиноглу нарушават това изискване и пораждат редица въпроси.

Зам.-министърът е призовал посланика да информира правителството на Турция за позицията на българската страна. Той е апелирал да не се допускат подобни нарушения, за да може двете държави да се концентрират върху важни за двустранните отношения теми.