За незабавна реакция от България на думите на турския социален министър Мехмет Мюеззиноглу за вота в България, призова Симеон Николов пред БНР. Симеон Николов е дипломат, бивш зам.-министър на отбраната и настоящ директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения.

В Кърджали конфискуваха 400 торбички с храна с партийно лого

В Кърджали конфискуваха 400 торбички с храна с партийно лого

Полицията извърши акция

Припомняме, преди ден турският министър на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу призова българските изселници да гласуват масово на изборите на 26-и март и специално подчерта подкрепата на Турция за една конкретна българска партия.

"Незабавно трябва да има реакция. Самоуважаващите се страни реагират веднага на такива случаи", коментира Симеон Николов. Търси се вътрешно-политическият ефект, тъй като знаем, че престои референдум на 16-и април и се прави всичко възможно да се привлекат гласоподаватели, които не винаги са заставали на страната на Ердоган. Всичко това е свързано и с отказите, които Турция получи от Германия, Австрия, Холандия да се провеждат такива политически агитации", каза Николов.

За отзоваване на турския посланик Гьокче настоява ВМРО

За отзоваване на турския посланик Гьокче настоява ВМРО

Патриотите искат спиране на скандалния клип и отзоваване на Гьокче от България

Той е категоричен, че ако България мълчаливо допусне такава намеса, тогава това би било много показателно. Прави се провокация с цел сондиране на възможности.

В изказването на турския министър се говори за синхронизиране на динамиката на развитие в Турция и България. Коя динамика и кое бъдеще, запита Симеон Николов.

"Бъдеще на една президентска република, на една пълзяща ислямизация, която идва от Турция и продължава към централна Европа. Това посегателство към бъдещето на развитие на България - това е истинското предизвикателство, а не самата подкрепа. Това разкрива стратегията на турския министър", категоричен е Николов.

Двама в ареста заради откритите 400 пакета храни с партийно лого

Двама в ареста заради откритите 400 пакета храни с партийно лого

Пакетите стрували около 13 лева, а от Турция изпращали по 16 евро за торбичка

Според него е въпрос на достойнство и международна култура българското външно министерство да реагира - или с връчване на дипломатическа нота или с покана на турския посланик, който да даде обяснение за това поведение.

Относно доклада на Юнкер за Европа на няколко скорости Симеон Николов коментира, че България трябва да заложи на онези елементи, които са в дългосрочна полза на България, както и да сменим стила на досегашното си поведение - вместо да изчакваме какво ще решат другите, да участваме във формирането на тази политика.