Арестуваха 40-годишен мъж от Кърджали заради откритите в склад 400 пакета с храни и с логото на политическа партия. Срещу него е образувано досъдебно производство, съобщи БНР.

По информация на "Родопи 24" задържаният 40-годишен мъж е Екрем, който поръчал продуктите на фирма "Лукс-87", чийто собственик е Серкан Сюлейман. Общата стойност на хранителните продукти е 8046 лева. Пакетите стрували около 13 лева, а от Турция изпращали по 16 евро за торбичка, пише местното издание. Както стана ясно, пакетите са за партия ДОСТ.

За отзоваване на турския посланик Гьокче настоява ВМРО

За отзоваване на турския посланик Гьокче настоява ВМРО

Патриотите искат спиране на скандалния клип и отзоваване на Гьокче от България

Мъжът е задържан веднага сред проведената полицейска акция. Той е в ареста за срок от 24 часа, но засега не му е повдигнато обвинение. Областният управител на Кърджали Начо Ковачев е информирал премиера Огнян Герджиков за инцидента и за предприетите мерки.

"Нека другите политически партии да го имат това нещо предвид и ако евентуално предприемат подобни действия, те ще бъдат санкционирани. Даже е обидно и срамно по такъв начин да се купуват гласове за тези, които предлагат и тези, които са съгласни да поемат съответното предложение, направено от някоя партия за един килограм боб", каза Ковачев.

В Кърджали конфискуваха 400 торбички с храна с партийно лого

В Кърджали конфискуваха 400 торбички с храна с партийно лого

Полицията извърши акция

Той уточни, че не знае съдържанието на пакетите, но е разпоредил на директора на Агенцията по храните в Кърджали да направи проверка дали тези храни са годни за употреба. Доколкото разбрахме, част от тях вече са раздадени, обясни областният управител на Кърджали.

В ранния следобед се очаква да стане ясно ще бъде ли удължен срокът на задържане на 40-годишния мъж.

Според "Родипи 24" пакетите с хранителни продукти били 600. Те са опаковани в торби с лого на "ДОСТ" и са били приготвени на рампата на склад на едро в Кърджали.

200 от тях са били изнесени от търговския обект, преди останалите 400 да бъдат задържани от полицията. Стоките са били фактурирани на стойност 8046 лева на далия заявката търговец.

На търговеца е издадена фактура от партия ДОСТ за 8 431,20 лева. В нея посоченото материално отговорно лице е Лютви Ахмед Местан. Парите обаче още не са изплатени, установи проверка на местното издание за скандала "Храни по избори".

Заявката за 600 кг захар, 600 кг. ориз, 1200 кг брашно, 600 кг сол и по 600 броя олио и халва, 1200 бр. тестени изделия и по 600 кг боб и леща е била дадена на склад на едро "Салко" от "Лукс-87" в събота.

"Ние сме търговци, работим с тази фирма, която има няколко магазина. Направихме им оферта с 5% надценка на посочените продукти. Предоставихме им и под наем рампа, за да могат да разпределят храните. Нямахме и на представа, че става въпрос за политическа партия. Издадохме фактура на "Лукс-87" на стойност 8046 лева, която все още не е платена. Доколкото разбрахме, лице на име Екрем е поръчал продуктите на "Лукс-87". Не знаем в какви торби са ги разпределяли", обясни собственикът на склада на едро, където бяха задържани част от пакетите с хранителни продукти Касим Местан.

Той предполага, че вероятно пакетите са били 600 предвид на поръчаното количество. Касим Местан обясни, че печалбата им за тази поръчка била малка, но те са търговци. По техни изчисления един пакет излиза 13,41 лева", заяви Местан.

"Познавам Екрем тук от автогарата. Държеше или беше управител на заведението "Босфор". Той поръча хранителните продукти и му изпълнихме заявката. Не знам за коя партия са били. Парите не са ни изплатени. Доколкото знам, идват от Измир, Турция", заяви собственикът на "Лукс-87" Серкан Сюлейман.

Един от търговските обекти на фирмата се намира на паркинга на автогара "21 век". Въпреки, че твърди, че не предполагал, че става дума за някоя партия, той показа фактура, издадена от партия ДОСТ на стойност 8 431 лева, които все още не са изплатени.

Припомняме, че след като избухна скандалът, 40-годишният Екрем беше задържан от полицията. С него в полицейското управление беше откаран и Серкан, който посочи Екрем за организатор на купуването на гласовете.

Скандалът за купуването на гласове гръмна след раздаване на пакети с храни в кърджалийския квартал "Възрожденци". Активисти на ДОСТ пресметнаха, че вътре има продукти само за 13 лева, а от Турция дават по 16 евро за торбичка.