Нека да не се бъркат параваните за гласуване, въведени с последните изменения в Избирателния кодекс, с параваните, които се поставят на машините за гласуване. Използването на една и съща дума ще има различни значения. За това предупреди на редовния брифинг заместник-председателят на ЦИК Росица Матева, която остана и единственият говорител на Комисията след като Цветозар Томов подаде оставката си.

В ЦИК не са коментирали и въпроса за преразглеждане на решението си за броене на гласовете от хартиената и машинната бюлетина, които ще се отчитат с едно общо число в секционния протокол. Това стана ясно от думите на Матева в отговор на журналистически въпрос. Жалби срещу решението вече са подадени от Гражданска платформа и ПП/ДБ, като това намерение обяви и Левицата. ГЕРБ наполовина се разграничи от решението на ЦИК и призова решението да се преразгледа.

Независим орган ли е ЦИК, пита Общественият съвет

Независим орган ли е ЦИК, пита Общественият съвет

ОС към ЦИК отново критикува решението на Комисията за отчитане на гласовете

Към момента предстои обявяване на обществена поръчка за софтуера на машините за гласуване. ЦИК към момента няма информация какви опции се обсъждат за видеонаблюдението на изборите, тъй като това е ангажимент на Министерски съвет и на "Информационно обслужване". ЦИК е взела решение, че ще публикува записите от видеонаблюдението на определеното място, на което ще се публикуват, но след колко време - изборната администрация все още не е взела решение.

Предстои в близките ден или два да бъде обявена обществена поръчка.

Росица Матева призова сигналите и жалбите за "кражба" на подпис при регистрация на партия да бъдат подавани до Комисия за защита на личните данните.

16 партии и 7 коалиции остават регистрирани за изборите, след като съдът е отхвърлил жалбата на "Християндемократически съюз".

До 25 февруари коалициите, регистрирани в ЦИК имат правото да подадат заявление, за да бъде променен състава или името на самата коалиция.

Избирателите могат да проверят в коя избирателна секция могат да гласуват през интернет страницата на ЦИК. До 18 март избирателите, които имат регистрация на настоящ адрес и желаят да бъде включен в списъка по настоящ адрес могат да подадат заявление през ГД ГРАО. До 18 март е и възможността с трайни увреждания и желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, да подадат заявление затова.

10 416 заявления са подадени заявления за гласуване в чужбина.

На 1 март ще бъде изтеглен жребият за номерата в бюлетината на партиите и коалициите. След това ще бъде изтеглен един жребий на партиите и коалициите за предизборната кампания.

Партиите вече могат да регистрират листите си за изборите

Партиите вече могат да регистрират листите си за изборите

Крайният срок е 28 февруари