Общественият съвет към Централната избирателна комисия излезе със становище, относно публичността на изборния процес. Според съвета решението на ЦИК за приемане на изборна книга секционен протокол приложение №81-НС към Решение 1690-НС/20.02.2023 г. е нелогично и рушащо общественото доверие в изборния процес.

Позицията, с която ОС към ЦИК настоява Централната избирателна комисия да прегласува решението идва заедно с остра обществена, а и партийна реакция. ЦИК прие решение резултатите от машинното и хартиеното гласуване да се отчитат в изборния протокол заедно, а не поотделно.

Острата реакция на Обществения съвет произлиза от практиките на Комисията от години да променя Изборния кодекс, в разрез с нуждата от прозрачност и независимост на изборния процес. От Съвета се обосновават с това, че с решението на ЦИК е невъзможно да научим след 2 април какво са предпочели избирателите - хартиен или машинен вот. Също така смятат, че се елиминират и последните възможности за независима проверка на официалните резултати. "Създават се условия за още по-многобройни грешки на секционните комисии при броенето на хартиени и машинни бюлетини срещу удобството тези грешки - неволни или умишлени - да станат невидими при прегледа на секционните протоколи.

За броенето на големи и малки купчини бюлетини

За броенето на големи и малки купчини бюлетини

Общественият съвет към ЦИК - може да преминем изцяло на хартия

Да припомним, че на 02.02.2023 г. ОС към ЦИК настоя ЦИК да прегласува решението си и приеме образец на протокол на СИК, който да включва поотделно данните от двата масива данни - от гласуването с машини и гласуването с хартиени бюлетини.

ОС към ЦИК е предоставил готов проект на такава книга, предложил е да участва в работната група по изработването на изборни книжа. Предложението е останало без отговор. Посоченото по-горе създава впечатление за политическа зависимост на Комисията, заявяват от Обществения съвет.

Общественият съвет припомня очакванията си, които са изразили в становище на ОС към ЦИК, депозирано в ЦИК на 2.02.2023г., като най-съществените от тях са:

  • методиката за преброяване на бюлетините и вписването на данните в протокола на СИК, които ясно да посочват отчитане поотделно на гласовете, подадени с двата вида бюлетини машинни и хартиени
  • предоставянето на копие от машинен протокол от машинното гласуване на заинтересовани лица

Общественият съвет настоява Централната избирателна комисия да публикува пълните данни от проверката на подписките от избиратели за регистрация на политическите партии и коалиции извършвана от ГД ГРАО.

Общественият съвет изразява готовност да подпомогне Комисията в обработката и публикуването на тази информация и Комисията да предостави протоколите на ГД ГРАО за обработката им от членовете на ОС към ЦИК.

Общественият съвет, създаден да спомага за прозрачен изборен процес, и след големия обществен интерес, изразява готовност за съвместна работа с Комисията, както и участие в работни групи.

Припомняме, че решението на ЦИК за общото отчитане на гласовете беше атакувано от ПП/ДБ и Гражданска инициатива, както и от ПП Герб - СДС също призоваха Комисията да прегласува решението си.

Какафонията на ЦИК срива доверието в изборите

Какафонията на ЦИК срива доверието в изборите

Манипулация на вота може да има винаги