Централната избирателна комисия за Европейски парламент /ЦИКЕП/ обяви окончателните резултати от гласуването в неделя, 7 юни.

Няма съществени разминавания с предварително обявените данни.

Партията на Бойко Борисов ГЕРБ получава 24,36 % от гласовете, подадени на вота в неделя, което означава 5 мандата и те са за Румяна Желева, Владимир Уручев, Илияна Иванова, Емил Стоянов и Мария Неделчева.

4 мандата получава "Коалиция за България" с изборен резултат от 18,05 %. Това означава, че в Европарламента отиват Ивайло Калфин, Илияна Йотова, Кристиян Вигенин и Евгени Кирилов.

Третата партия ДПС е с изборен резултат 14,14 %, което й дава право да изпрати 3 евродепутати в Брюксел. Това са Филиз Хюсменова, Владко Панайотов и Метин Казак.

Следва "Атака" с 11, 96 % - 2 мандата за Димитър Стоянов и Слави Бинев.

Запазва се минималната разика между НДСВ и Синята коалиция, но НДСВ с резултат 7,96% получава 2 мандата, които са за Меглена Кунева и Антония Първанова.

Синята коалиция с 1 стотна по-малък резултат - 7, 95% получава 1 мандат и той е за Надежда Михайлова.

Резултатите бяха публикувани на сайта на ЦИКЕП http://www.cikep2009.eu/

Предстои официална пресконференция, на която изборните резултати ще бъдат официално оповестени и коментирани от членовете на избирателната комисия.

По-рано днес ЦИКЕП отхвърли като неоснователни внесените днес 3 искания за повторно ръчно преброяване на бюлетините от вота в неделя. Те бяха внесени от Синята коалиция, партия "Лидер" и ДПС в последния момент преди приключването на работния ден. Мотивите за решението на ЦИК са, че в Закона за избор на евродепутати не е описана процедура, по която могат повторно да бъдат преброявани бюлетините и то ръчно.

Оттук нататък единствената възможност за оспорване на резултатите е жалба пред Конституционния съд. Тя обаче не може да бъде подавана от партии и коалиции, а през Министерския съвет, Президента, през председателите на Върховния касационен или Върховния административен съд или от 48 депутати - т.е 1/5 от депутатите в парламента.