Пейков иска изясняване на "българската следа" от бившите служби

След всички публикации стана ясно, че дори да бъдат извадени документите – независимо дали в Германия, или в България, това няма да промени фактите, които знаем за атентата срещу Папа Йоан Павел II през 1981 година, тъй като разбрахме, че в тези документи няма нищо.

Така правителственият говорител Димитър Цонев коментира развоя на последните събития около т. нар. “българска следа”.

Той отказа да коментира причините, поради които министър Петканов все още бави разсекретяването на документите по случая, които се съхраняват в архива на МВР и все още представляват класифицирана информация.

Според Цонев кога и дали Народното събрание и Министерски съвет ще вземат решение тези папки да се отворят днес е трудно да се каже, тъй като освен въпрос на технология и на право, това е и въпрос на политика.

Проблемът с прословутата стаичка на комисията "Андреев" според Цонев е извън компетенцията на изпълнителната власт, защото тя е запечатана по силата на съдебно разпореждане.

Самият ексшеф на комисията по досиетата Методи Андреев през изтеклите дни коментира, че истината от архивите за "българската следа" работи в полза на България, но тайните за атентата срещу папата се пазят в бункер в София.