Партия ГЕРБ иска предсрочно прекратяване на парламентарната ваканция, поемане на политическата отговорност от пряко отговорните министри и оставка на правителството.

Това заяви на пресконференция председателят на партията Цветан Цветанов, цитиран от БТА.

Другите мерки, които трябва да бъдат предприети заради газовата криза, според партията, са приемането на обръщение на НС до парламентите на Русия и Украйна за своевременно решаване на газовия конфликт.

От ГЕРБ поискаха и изслушване на премиера Сергей Станишев по всички подробности на кризисната ситуация и възможностите за нейното решаване.

Според Цветанов въпреки спешните усилия на правителството, то не може да се справи с тази тежка ситуация.

"За пореден път то пренебрегна европейските партньори, като не информира своевременно ЕК за трудностите на страната, както и не потърси предварителен контакт с руската страна", посочи Цветанов.

По думите на Цветан Цветанов сегашната криза е повторение на ситуацията от 2006 година между Русия и Украйна, но никой от управляващите не е взел превантивни мерки.

От партия ГЕРБ смятат, че не е използвано рационално газовото находище в Галата и не са предприети стъпки за изграждането на второ газово хранилище в страната ни.

Не са предприети и стъпки за намирането на алтернативни източници на природен газ - от находищата в Румъния и Украйна, при използването на техните газопроводи, посочват от ГЕРБ.

От партията смятат, че не са направени необходимите усилия за изграждане на двупосочна свързаност на газотранспортната мрежа на България с Турция, което можеше да осигури получаване на природен газ от алтернативни източници, в случай на кризисни ситуации.

Не е изградена и междусистемна връзка с Гърция, което е можело да позволи доставки на природен газ от Гърция и Турция, посочи Цветанов.

От газохранилището в Чирен може да се използват само 500-550 млн. куб. м. газ, а не както твърди министър Петър Димитров - 850 млн. куб. м., посочи още Цветанов. Според него прокуратурата трябва да се самосезира за думите на министъра, които въвеждат в заблуждение обществото.

Цветанов посочи още, че правителството не контролира дейността на "Булгаргаз", никой не знае при какви курсове на долара се образува цената на природния газ, какво се заплаща на доставчиците на природен газ, защото има договори с три дружества за доставката на газ при различни цени за всяко, а самите дружества са собственост на "Газпром".

С подписаните само преди година споразумения между България и Русия не са защитени националните интереси на България, посочи още Цветанов.

От ГЕРБ смятат, че предложението на президента Георги Първанов за отварянето на 3-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" е неосъществимо и технически невъзможно.