Всички потърпевши от наводненията ще получат своите обезщетения.

Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов по време на парламентарния контрол в отговор на въпроси, зададени от Милена Христова и Петър Мутафчиев за щетите от наводненията в Стамболийски, Пловдивско.

Всички потърпевши ще получат помощи, след като бъде взето решение от комисията, която ще бъде свикана своевременно. Все още не е определен размера на обезщетенията. Необходимо е технологично време, подчерта Цветанов.

По думите му основната причина за бедственото положение е изчерпването на капацитета на каналната мрежа, което довело до заливането на постройките.

Цветанов подчерта, че са мобилизирани допълнителни екипи на „Гражданска защита", МВР и допълни, че продължава денонощната работа по отстраняване на щетите.

По думите на Цветанов, който оглавява междуведомствената комисия, занимаваща се със случая, в момента има 500 наводнени къщи, от които 183 са отводнени.

Той заяви, че по въпроса с липсата на канализация се обсъжда възможността за изграждане на хидротехнически съоръжения, с което ще се реши проблема окончателно.

Според Мутафчиев обаче не само липсата на канализация е довела до щетите, но и неправилното експлоатиране на напоителните системи.

По думите му в Съединение има проект за канализацията, но помощта не е отпусната, а проектът е върнат от сегашното правителство.

В отговор на тези твърдения Цветанов заяви, че управляващите са много прецизни по отношение на парите, които се отпускат по оперативните програми от еврофондовете и от правителството.

Той определи твърденията на Мутафчиев, че не се прави разследване на преливането на редица язовири, като неоснователни и подчерта, че в региона по поречието на прилежащите реки няма аварирали язовири, микроязовири и не е постъпвала информация, по която да се прави разследване.

Образувани са 22 досъдебни производства, 8 от които са срещу неизвестен извършител.

Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов в отговор на въпрос, зададен от Калина Крумова от „Атака" за финансовите злоупотреби на министерство на бедствията и авариите по време на Тройната коалиция.

По думите на Цветанов проверки се правят в редица области - Благоевград, Русе, Шумен, Бургас, Враца.

Той заяви, че тези проверки са на базата на направени предишни разследвания за периода август - октомври 2009 година.

Относно постъпилата информация за нарушения в 10 молитвени домове в Разград вътрешният министър заяви, че вече е образувано следствено дело.

По думите му забавянето в досъдебните производства е заради експертизите, някои от които са върнати.

Уверявам ви, че за всяка постъпила информация се проверява и ако има доказана вина, всеки ще си понесе последствията, категоричен бе Цветанов.

Той изтъкна, че от приключилите досъдебни производства за 2006-2008 година шест от тях са възобновени и по тях се работи много активно.