Вътрешният министър Цветан Цветанов е готов на дебат с кандидата на БСП за президент Ивайло Калфин на тема "Шенген". Това предизвикателство към червения евродепутат отправи министърът в кулоарите на парламента, помолен да коментира изказване на социалиста, че близо 200 км от сухопътната ни граница с Турция не се охранява.

Нещо повече, Цветанов дори е готов да предостави необходимите материали по темата, с които Калфин да се подготви за дебат за членството ни в Шенген. Мога да говоря много на дълго и на широко по външната политика с г-н Калфин и съм убеден, че има какво да научи, посочи вицепремиерът.

Калфин:
Каня Плевнелиев на дебат, отговаря ми Цветанов. Кой е кандидатът за президент?
Още...

Може би г-н Калфин визира периода, в който те управляваха, предположи Цветан Цветанов. По думите му констатираното забавяне по Шенген към август 2009 било катастрофално. Според евродепутати, по думите на вътрешния министър, никой не вярвал преди три години, че страната ни ще покрие критериите за членство в шенгенското пространство.

Цветанов отдава изказването на Ивайло Калфин с това, че е вече изморен заради предизборната кампания, за да може да се контролира. Колко пъти Ивайло Калфин отиде на Капитан Адреево, попита Цветанов. Едно е да говориш, друго е да видиш, допълни той.

Министърът на вътрешните работи подчерта, че има мисии на ЕС, които са дали положителната си оценка за свършеното от страната ни по пътя за Шенген. Той припомни и последното становище на Съвета на министрите на вътрешните работи на страните-членки, според което България и Румъния са постигнали всички критерии.

Вътрешният министър не си спести лекцията към Ивайло Калфин на тема "Шенген". "Аз мога да му обясня, че има 3 зони - първата зона е от 0 до 3 км, втората от 2 до 10 км, третата от 10 до 30 км", изтъкна той.

Всичко това е оборудвано с необходимата термовизионна система, стационарни и подвижни станции, допълни Цветанов. Всичко това са неща, които мога да му ги изпратя, защото може да му се наложи да води дебат по темата "Шенген", предложи МВР шефът.
Един евродепутат, който до скоро представяше страната ни, трябваше да бъде по-подготвен, подчерта Цветан Цветанов.

Винаги съм на разположение на подобни хора, когато имат подобни въпроси, заяви още силовият министър. Според него Ивайло Клафин трябвало да бъде по-запознат с основните национални приоритети като "съветник на Гоце" и вицепремиер в кабинета на тройната коалиция.