ГЕРБ е срещу предсрочното освобождаване на осъдени лица и срещу грешните интерпретации.

След казуса с Наглите, които искат предсрочно да напуснат затвора, партията реагира и обясни промените. Оказва се, че това става възможно заради законови вратички. От ГЕРБ обаче не са съгласни с това, което съдът решавал.

Промените са приети с цел да отговорим на изискванията на ПАСЕ. Тогава е премахната опцията комисия да издава становище за предсрочно освобождаване, а се дава тази отговорност на директора на затвора, на психолога и социалния работник. Според председателя на правната комисия Данаил Кирилов окончателното решение е на съда.

Цветан Цветанов отново се върна към времето си на вътрешен министър, когато бе разбита групата на Наглите. За Гребеца психологът е дал отрицателно становище, по негови данни. За Йожи становището е категорично против предсрочно освобождаване.

Няма български гражданин, който да не знае кои са наглите, категоричен бе заместник-председателят на ГЕРБ. Той припомни, че те са имали списък с хора, които е трябвало да се отвлекат. Работихме толкова синхронизирано, спомни си Цветан Цветанов. 

Според Цветанов като говорим за съдебна реформа, е важно да се види как се правораздава, но и не трябва да се създава напрежение в обществото. "И преди, и след тази поправка, съдът решава", категоричен бе той. Съдът носи отговорността за предсрочното освобождаване, а не парламентът, заяви Цветанов.

Съдът има всички възможности да изиска допълнителна информация за поискалите предсрочно освобождаване. Сега ще се търси възможност за въвеждане на електронни гривни за предсрочно освободените.