"Това е най-тежката криза в управленския мандат на ГЕРБ." Това заяви пред БНР бившият заместник-председател на партията Цветан Цветанов. 

Според него времето, в което се случва тя - година преди парламентарните избори - ограничава възможността за реформи, но и за по-ясна визия за излизане от тази криза.

По думите му всичко в управление се фокусира директно към премиера Борисов.

Отсъстват тези, които координират дейността в съответните министерства, подчерта Цветанов.

Борисов разпореди ареста на Нено Димов, категоричен ген. Атанасов

Борисов разпореди ареста на Нено Димов, категоричен ген. Атанасов

Нено Димов е жертва на своя кариеризъм

Той е на мнение, че арестът на министър засяга най-високите нива в държавното управление, но уточни, че по-важно е какво се случва на долните нива, които са координирали и проверявали и са докладвали, че няма проблем, след което министър Нено Димов е полагал подпис.

На въпрос дали в акцията по задържането на Нено Димов не е била опит за политическа игра, Цветанов изтъкна, че политиците са започнали да използват политически прокуратурата.

"Политиците създадоха това усещане, че прокуратурата може да бъде част от политическите играчи на политическата сцена", допълни той.

Плевнелиев не иска парламентарна криза и вярва в уменията на Борисов

Плевнелиев не иска парламентарна криза и вярва в уменията на Борисов

"Правителството да си извади изводи, институциите като цяло са се провалили"

Цветанов коментира, че кризата с липсата на вода в Перник не може да бъде определена като сценарий. "Който говори, че има някакъв сценарий, трябва да си зададе въпроса защо се стигна дотук", категоричен е той.

Според него не може да се прави аналогия между кризата в Перник сега и февруарските протести през 2013-а година заради високите сметки за ток, защото тогава е имало сериозен сценарий, който е бил разигран.

Прогнозата на бившия заместник-председател на партията е, че няма да се стигне до предсрочни парламентарни избори. Цветанов смята, че това управление може да покаже как ще се излезе от кризата. По думите му решението зависи от всички - и от малкия, и от големия коалиционен партньор.