Министър Цветан Цветанов подписа заповед за забрана за сключване на договори за дарения в министерството на вътрешните работи. Заповедта влиза в сила от 1 септември тази година, съобщават от пресцентъра на МВР.

Заповедта на вицепремиера може да прочете тук и тук.

Тя въвежда четири изключения, а именно общини; държавна структура, която има функции във връзка с осъществяването на държавната власт; държавно предприятие или търговско дружество със 100% държавно участие в капитала; международни органи или организации, чуждестранни държавни органи, ЕС или институции, свързани с Европейския съюз.

Публичният регистър на даренията в МВР, съдържащ информация за сключените договори след 1 януари 2011 г., ще започне да функционира от 1 октомври.

Договорите за допустимите дарения ще се оповестяват публично, но само ако в тях няма класифицирана информация, става ясно още от заповедта.

Контролът по изпълнението на заповедта е поверен на зам.-министър на МВР Димитър Георгиев.

Припомняме, през юли в няколко печатни издания се появи информация, че сред дарителите на вътрешното министерство са бизнесменът Христо Ковачки, осъден за данъчни измами, и фирма, нарушила държавната концесия за пистите в Банско.

По-късно полицаят Константин Иванов съобщи за списък със спонсори на МВР, чиито автомобили не се спират за пътни нарушения.

Националният полицейски синдикат „България" и Синдикатът на служителите на МВР подкрепиха радикалните мерки.

Емил Рашев от Национален полицейски синдикат „България" бе категоричен, цитиран от БНР, че ведомството трябва да се издържа за сметка на държавния бюджет.

Въпреки това той изтъкна, че в днешните условия обаче това е доста трудно, а много от управленията в страната са разчитали на спонсори за бензин и консумативи.

Друг е въпросът, че подобна практика винаги поражда определени съмнения относно намеренията на дарителите, призна Рашев.

Правилна и принципна е позицията на министъра на вътрешните работи да ограничи тези дарения. Ще има възможност и в бъдеще да се правят дарения, но тя ще бъде само от държавни предприятия, поясни представителят на синдиката.

От структурата предупредиха, че за 2012 година в бюджета на МВР трябва да бъдат предвидени повече средства за гориво.

Според Рашев единият вариант е да се увеличи бюджетът, а другият - да се направи реформа в министерството, която да ограничи разходите.

Иван Павлов от Синдиката на служителите на МВР също одобри мерките на министъра. Категорично това отдавна трябваше да стане. Никой не е предприемал на ниво ръководство на МВР подобна мярка и то така публично декларирана, коментира той.