Вътрешният министър Цветан Цветанов влезе в задочно пререкание с председателя на ВКС Лазар Груев, който даде по-рано днес пресконференция във връзка с евродоклада за България.

„Попитайте Лазар Груев каква е присъдата на Върховния касационен съд за задържания в община Димитровград за трафик на 26 кг хероин", призова медиите Цветанов по време на брифинг в СДВР.

Вицепремиерът заяви, че част от съдържанието на доклада на ЕК е свързана със съдебните практики.

Лицето, което беше издирвано за трафик на 26 кг хероин беше задържано преди няколко дни на територията на община Димитровград", припомни Цветанов и обясни, че на първа инстанция в съда в Хасково е лицето осъдено на 10 години лишаване от свобода и 100 000 лв. глоба. На втора инстанция в Пловдивския апелативен съд решението е било потвърдено.

Върховният касационен съд - попитайте Лазар Груев каква е присъдата и какво е решението за съдебната практика, която трябва да анализират и да разберат за какво става въпрос", обърна се към медиите вътрешният министър.

Той посочи, че Лазар Груев ще отговори, защото „нали иска да си говорим чрез медиите и дали някой е повлиял или не е повлиял".

Цветанов запита риторично кое налага последната инстанция да отмени глобата и да намали драстично присъдата при положение, че предишните две инстанции са били единодушни. „Нека да обясни Лазар Груев и тогава да седнем да говорим", призова още вътрешният министър видимо ядосан.

По думите му, това толериране на подобни лица от организираната престъпност, води до това, което наблюдаваме и днес. „Проблеми, които са наслагвани 20 години и стигнахме до там, че загубихме най-ценното - да имаме нормално общуване и нормално веселене на подобни поводи, каквито са били преди една седмица в този парк, защото Яна е отишла да се весели и да изпита удоволствие от музиката, от компанията с която е била, но в никакъв случай не е отишла някой да й посегне и да бъде изнасилена, или това, което ще бъде доказано в разследването", категорично заяви Цветанов, който бе на брифинга в СДВР, на който МВР обяви подробности около случая с убийството в Борисовата градина.