За политическо национално отговорно поведение, приемственост, а не популизъм и фалшиви новини настоя председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по темата за миграцията и предложените две проекторешения на Народното събрание.

Цветанов коментира ситуацията с мигрантите като изтъкна доклад, приет от кабинета "Орешарски" през 2013 г., когато и страната ни, по думите му, е засегната най-силно от мигрантския поток.

Нинова с мигрантска атака към Борисов

Нинова с мигрантска атака към Борисов

ГЕРБ предлагат общи приказки според социалистите

Цветанов разкритикува решенията, които, по думите му, тогава са взети без съгласуваност с местната власт. Той изтъкна, че ГЕРБ тогава в качеството си на опозиция предлага мерки, част от които правителството на Орешарски е приело.

Той обяви, че и тогава, както сега, ГЕРБ предлага национално отговорна политика, за национално отговорни партии.

По отношение на Постановление 208 Цветанов разкри, че се е постарал да намери правителствената стенограма от проведеното от Огнян Герджиков заседание, на което е било прието това решение пет дни след проведени парламентарни избори.

Герджиков остави в наследство на Борисов Постановление 208

Герджиков остави в наследство на Борисов Постановление 208

Постановлението бе атакувано от есента предимно от социалистите

Тогава, по думите му, позицията на всеки един министър, който се изказва, предизвиква учудване защо това се прави извънредно, защо се прави без обществено обсъждане.

Цветанов цитира и думите на Герджиков, като оценява, че му прави чест: "Желанието на президента на републиката е това да бъде направено по този начин, по който докладвам."

Ние сме горди с това, което постигна България като председателстващ Съвета на ЕС, заяви Цветанов.

България има изготвена рамкова позиция за реформата на регламент Дъблин, в която се залага на постигането на съгласието за работеща и устойчива система на убежище, за силни външни граници, за активна работа с трети страни, които не са членове на ЕС. Следващ елемент е за осигуряване на международна закрила за нуждаещите се лица. Четвъртият елемент е за задължителна релокация при извънредна ситуации.

"Ние подкрепяме нашето предложение за решение, защото в него има последователност", каза той като изтъкна, че проекторешението на ГЕРБ предлага правилното и устойчиво решение.