Политическата нестабилност е риск номер едно във вътрешен план. Във външнополитически план това е войната в Украйна. Тя е основният генератор на рискове и на заплахи. Това заяви пред БНР бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев.

Според него в следващите няколко месеца ще се явят първите възможности да започнат преговори за спиране на войната, която Русия води в Украйна. Месеците до есента ще определят от каква база ще започнат тези преговори, поясни той.

Йовчев коментира и темата за зачестилите бомбени заплахи в последните дни. По думите му все повече ще се сблъскваме с хибридни заплахи. Той посочи, че информацията за получени в последните дни на имейлите на училища в различни градове в България, подсказва, че става дума за хибридни атаки.

Кой седи зад тях и каква е конкретната им цел предстои да се изясни. Все още няма публична информация за това, има различни хипотези, които не са потвърдени. Тези атаки дойдоха в един момент, когато и обществото, и цялата държава са изключително чувствителни към сигурността. Това показа, че има определени слабости, към които трябва да се отнесем сериозно и трябва да преодолеем в един много кратък период от време, уточни бившият шеф на ДАНС.

Йовчев заяви, че процедури за действие при кризи, независимо от какъв характер, трябва да бъдат точно определени, унифицирани и съгласувани с всички сходни организации. По думите му е малко вероятно да се стигне до прекъсване на изборния процес на 2 април.

Той посочи, че в България все още няма изграден Национален център по киберсигурност, въпреки че е приет закон преди години. Една от основните системи, които действат, една от основните функции е киберразузнаването, което дава възможност на този Национален център предварително да събере информация. За да можем ефективно да действаме като система, това означава да бъдат променени някои закони. Към момента не може да бъде адресирана една такава заплаха към нито една конкретна организация, която да има изцяло отговорността и правомощията да предприеме всички необходими действия и да координира съвместните действия на държавните органи, уточни Йовчев.

Нова порция бомбени заплахи в училищата в страната
Обновена

Нова порция бомбени заплахи в училищата в страната

Получени са десетки сигнали във Варна, Добрич, Бургас, Велико Търново, София и Стара Загора