За последните 4 дни няма абсолютно никаква промяна на ситуацията по границата в сравнение с предходните дни. Това заяви заместник-вътрешният министър Филип Гунев в отговор на въпрос на News.bg след заседанието на комисиите. Нямало завишаване на миграционния натиск.

За сръбските атаки към начина, по който браним браздата, Гунев предположи, че е заради вътрешно политическа употреба. В сравнение с миналата година ситуацията е далеч по-добра, изтъкна заместник-министърът. Имаме 30% по-малко мигрантски поток през страната ни.

120 души са командировани превантивно на границата ни с Турция със заповед на премиера. Целта на тази мярка била да се даде ясен сигнал, че дестабилизация на южната ни съседка не може да води до увеличаване на мигрансткия поток.

Според Филип Гунев Турция ясно разчела този знак.

Дългосрочните рискове за страната ни след ситуацията в южната ни съседка могат да дойдат от развитието на демократичните процеси и до колко ще се запазят принципите на демокрацията. Трябвало да се избягва реваншизмът след пуча.

Стана ясно, че сред жертвите нямало наши сънародници, нито наследници на наши изселници.

За опасността Турция да бъде изключена от списъка на сигурните държави и като първа сигурна за мигрантите да стане България, Гунев подчерта, че към момента Турция има достатъчен контрол. Затова и не се предвиждала бежанска вълна.

Европейската политика ще е насочена към запазване на диалога с Турция, стана ясно още от думите му. Турция осъзнава позициите си, смята Гунев.

Още в началото на годината сме поискали 100 милиона евро от ЕК за усилване на границите. Догодина, ако има бежански натиск, може и да поискаме още средства. Според Гунев важна помощ, която получаваме е от другите държави. Полша ни изпраща 100 полски служители на реда, които ще ни помогнат да браним браздата с Турция.