При пълна прозрачност преминава довереното изграждане на изходния код на машините за гласуване и тяхното удостоверяване. Това увери пред БНР заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

Тя посочи, че след като в петък успешно е бил генериран кодът, който гарантира софтуера, днес партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК, ще имат достъп до цялата документация.

Достъпът щял да им бъде предоставен в 14.00 часа днес в сградата на Министерството на електронното управление. За това всички регистрирани в ЦИК представители на партии и коалиции били уведомени в петък вечерта.

ЦИК пусна онлайн симулатор на машинното гласуване

ЦИК пусна онлайн симулатор на машинното гласуване

Във връзка с предстоящите местни избори

"След като приключи това доверено изграждане, ще имат право да присъстват, да им се осигури достъп до изходния код, до цялата документация, тъй като довереното удостоверяване на съответствието все още не е приключило и МЕУ ще предостави достъп до всички данни, свързани с удостоверяване на съответствието и до изходния код, който беше генериран при довереното изграждане в петък", поясни Матева.

Тя подчерта, че най-късно във вторник Министерството на електронното управление, Българският институт по стандартизация и Българският институт по метрология ще приключат процедурите по проверка на машините и софтуера, като паралелно върви и инсталирането му на над 9 000 машини, които трябва да бъдат доставени до секциите за гласуване в събота.

ЦИК уверява, че няма да се отварят чували и да се броят бюлетини

ЦИК уверява, че няма да се отварят чували и да се броят бюлетини

Нови машини за гласуване няма да се купуват за местните избори

Впоследствие от ЦИК съобщиха, че осем от общо дванадесет вписани в регистъра на Комисията представители на регистрираните за участие в изборите партии, коалиции и инициативни комитети са приели поканата на ЦИК и са получили достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване.

Ръководителите на екипи от удостоверяващите институции представиха пред представителите на партиите основните изводи от досегашната си дейност по процеса по удостоверяване на машините.

В присъствието на експерт от "Сиела Норма", която осигурява машинното гласуване, представителите на партите получиха в защитена среда пълен достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване. Присъстващите получиха отговори на поставени от тях въпроси, свързани със софтуера, който ще бъде използван на предстоящите местни избори.

След приключването на процедурата всички използвани за прегледа на кода носители на информация бяха унищожени, информират от ЦИК.