Държавният глава Румен Радев е приел в президентската институция ученици от 3-и клас на 81 Средно училище "Виктор Юго" в София по случай предстоящото настъпване на празника Лазаровден.

Учениците са представили ритуала*, а държавният глава ги е поздравил за това, че почитат традициите и обичаите, които са съхранили българския народ през вековете. "Винаги пазете в сърцето си България и нашите чудесни празници", обърна се президентът Радев към младежите и им пожела здраве, щастие и много успехи в училище, съобщават от пресцентъра на президентството.

На учителите държавният глава е благодарил за това, че заедно с прилагането на най-съвременните форми на обучение и подготвянето на младите хора за бъдещи граждани на света, успяват да съхраняват българските традиции и обичаи и да ги предават живи на всяко следващо поколение.

Утре Румен Радев ще участва в кръгла маса "Образованието - ключ към историческата памет, родолюбието и просветеното общество", която е организирана от Министерство на образованието и ще се състои под патронажа на президента.

В срещата с ученици в президентската институция е участвала и съпругата на държавния глава Десислава Радева, уточняват от президентството.

Обичаят Лазаруване - основен обред е с любовно-женитбен характер и в него участват девойки над 12 години. По традиция се практикува на християнския празник Лазаровден, в събота преди Цветница.