Предложението на правителството за нов начин на определяне линията на бедност е удар по най-уязвимите хора. Това мнение изрази лидерът на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук.

Тя е категорична, че всеки ден оставане на власт на Бойко Борисов е вредно за България.

Нинова посочва, че над един милион и двеста хиляди българи живеят под прага на бедност, като очакванията са заради кризата тя да се увеличи.

Според нея правителството създава опасност при рецесия първата политика, която да пострада, да е социалната, при положение че трябва да е точно обратното.

Правителството предлага 369 лв. за линия на бедност за 2021 г.

Правителството предлага 369 лв. за линия на бедност за 2021 г.

Социалният министър да може да предлага линията на бедност според бюджета

Соцлидерката заявява, че с направеното предложение се пренебрегват основни принципи - отпада определяне линията на бедност на база резултатите от изследване на доходите и условията на живот, когато има забавяне на ръста на БВП и съществува в средносрочната бюджетна прогноза. Не се отчитал и медианният еквивалентен разполагаем доход.

"Борисов твърди, че правителството му трябва да остане, за да решава проблемите със социалноикономическата криза. Тъкмо обратното. Колкото повече стоят, толкова повече ги задълбочават", подчертава Нинова. Според нея именно оставката на кабинета е възможност за по-бързо преодоляване на кризата и подобряване на живота на българите.

Припомняме, вчера стана ясно, че според проект на правителствено постановление официалната линия на бедност за 2021 г. у нас ще бъде 369 лева.