Илияна Йотова призова за остра реакция на всички нива относно ограничаването правото на изучаване на майчин език в Украйна.

Желанието да се премахне изучаването на майчин език на бесарабските българи е неспазване правата на малцинства в Украйна. Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира пред журналисти в парламента ограничаването на правото на изучаване на български език след 4-ти клас в Украйна. По думите й въпросната реформа вече се е случила още на 5-ти септември, когато е гласуван въпросният закон в техния парламент.

Български евродепутати искат отмяна на закона за образованието в Украйна

Български евродепутати искат отмяна на закона за образованието в Украйна

Заради инициативата делегация на ЕП ще постави въпроса в Киев

"Тази реформа засяга не само България, тя засяга и другите малцинства. Украйна дължи отговор на всички тези страни, в които има признато тяхно малцинство - дали действително ще защитават правата на малцинствата или няма да го правят. При положение, че в тяхното законодателство има признати малцинства, те трябва да се ползват с всички права", категорична бе Йотова.

По думите й желанието да се премахне изучаването на майчин език след четвърти клас означава затрудняване на децата, които ще завършат гимназиален курс да учат в българските университети. "Те няма да са конкурентноспособни на останалите, които идват от други територии, в които също има български малцинства. Тези деца ще трябва в най-добрия случай да загубят поне една година, за да изучават български език, за да могат пълноценно да учат в нашите университети. Реакцията ни трябва да бъде изключително категорична, не само от страна на президентството, но и на всички нива", категорична бе Йотова.

Борисов търси Порошенко за обучението на български език в Украйна

Борисов търси Порошенко за обучението на български език в Украйна

Министър Захариева подготвя общо писмо с още 4 държави

Тя поздрави колегите си от ЕП и евродепутатите, които ще потърсят съюзници в лицето на колегите си от другите държави, за да се реагира много остро на това, което става с правата на малцинствата в Украйна. Вицепрезидентът припомни, че всяка година се разглеждат доклади за напредъка на Украйна по пътя към реалното й членство в ЕС, като една от тези глави е свързана с правата на малцинствата.

Относно спорния правителствен доклад, визиращ Русия като основна заплаха за националната сигурност, Йотова коментира, че Русия е необходим съюзник за борбата с международния тероризъм.

Унгария спира да подкрепя международните инициативи на Украйна

Унгария спира да подкрепя международните инициативи на Украйна

Заради "срамния и позорен" Закон за образованието

"Русия е страна, с която Европа трябва да работи. Санкциите, които ЕС наложи към Русия и съответно Русия отговори по същия начин към част от европейските страни досега не само, че не са дали резултат, а имат и негативен такъв".