Министър председателят Бойко Борисов търси украинския президент Порошенко в петък по повод приетия от украинското правителство закон, който ощетява образованието на български език в държавата. Това стана ясно  на Министерски съвет, когато вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов запозна колегите си с казуса относно ограниченията на българите в Украйна да получават образование на националния си език.

По думите му след приемането на Закон за образованието в украинския парламент, образованието на национален език се ограничава само до детските градини и началното образование. Според Каракачанов, това нарушава правата на българската общност.

Украйна приведе в бойна готовност своите ВВС заради проверка

Украйна приведе в бойна готовност своите ВВС заради проверка

Викат в запас резервистите за участие в учение

Става ясно, че освен българите засегнатите от този закон са унгарци, поляци, румънци и т. н. В същото време Украйна получава подкрепа от българска страна. Мнението на Каракачанов е, че българското правителство трябва да вземе позиция и мерки, за да защити правата на сънародниците ни в Украйна.

"Това е въпрос, който стои на нашето внимание от няколко месеца. За съжаление, законът беше приет в този вид окончателно от украинския парламент", коментира проблемът вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Тя съобщи на колегите си, че се подготвя съвместно писмо с държавите, които най-много са засегнати от този въпрос - Унгария, Румъния, Полша, Гърция. Тя уточни, че българското малцинство в Украйна няма училище, в което изцяло всичко да се изучава на български.

Захариева загрижена за малцинствата в Сърбия

Захариева загрижена за малцинствата в Сърбия

От кабинета в Сърбия обещали, че българските общности ще получат родно телевизионно съдържание

По думите за Захариева вече са проведени разговори с някой от министрите на тези държави, но написването на общо писмо ще коства време.

Бойко Борисов поиска Захариева да разговаря с външния министър на Украйна и украинският посланик да предаде нашите притеснения зад граница. Премиерът пожела също министър Красимир Вълчев да се свърже с техния министър на образованието. "Като ми докладвате какво е реалното положение и как ще ни засегне, ще поискам разговор с президента Порошенко". Борисов изтъкна, как при визитата си тук Петро Порушенко многократно благодари за подкрепата от България.

Амбицията на премиера е по възможност проблемът да се реши на ниво министри. Министър председателя обясни, че трябва да се действа бързо, за да поиска разговор с Петро Порошенко до петък.