Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева присъства на конференция на тема "Политика по отношение на малцинствата - насърчаване на интеграцията в Сърбия", провела се в Белград.

По време на конференцията Захариева подчерта, че се наблюдават значителни резултати по отношение на защитата на малцинствата в Сърбия. Предприетите действия в Сърбия били окуражителни. "С удовлетворение констатираме и осъзнаването от управляващия политически елит в страната, че пътят за намиране на решение на всеки един въпрос остава диалогът. Вярваме, че той бъде съпроводен с честност, откритост и ангажираност с проблемите на малцинствата", допълни външният министър.

Сърбия пак благодари за позицията ни за Западните Балкани

Сърбия пак благодари за позицията ни за Западните Балкани

България и Сърбия ще работят за развитие на бизнеса между двете държави

Припомняме, че проблемът с малцинствата в Сърбия остава един от основните въпроси по пътя на Сърбия за членство в ЕС. В странта има 23 малцинства. Относно това Захариева сподели, че реализирането в пълен обем на техните конституционни правомощия и законови права ще допринесе за реален и съдържателен напредък в европейската интеграция и прилагането на европесйките ценности в Сърбия.

Захариева изрази и надежда, че проблемът с осигуряването на телевизионни предавания за българските общности в нашата западна съседка ще бъде решен скоро или с държавно финансиране на специализирани рубрики, или като местните кабелни оператори включат в пакетите си български телевизионни канали. В хода на срещата външният ни министър получи обещания от представители на изпълнителната власт на Сърбия, че казусът ще бъде решен.

Помагаме на Сърбия в преговорния процес по темата правосъдие

Помагаме на Сърбия в преговорния процес по темата правосъдие

Българският вицепремиер Захариева посъветва колегата си, че най-важно е да се координира с институциите