Дали България може да даде стари танкове и стари системи за противовъздушна отбрана на Украйна - това тепърва ще изясняват експерти към Министерството на отбраната. Анализът ще отнеме няколко месеца и ще се прави само от български специалисти. Това обядни министърът на отбраната Тодор Тагарев в студиото на БТВ по най-горещата тема днес - какво е поискал от нас укаринският президент Володимир Зеленски вчера, когато бе на посещение у нас.

Тагарев потвърди още сутринта, че сме получили списък с приоритети и потребности на украинската армия, като в него няма нищо изненадващо.

Ще разгледаме исканията внимателно и ще видим дали можем да помогнем поне с част от тези искания, каза Тагарев, като увери, че няма да се дава нищо, което може да уязви или застраши нашата сигурност. Това се отнася и за ПВО-системите за сигурност.

Става въпрос евентуално за стари танкове, които дори не са включени в проекта за модернизация, в който влизат около 10% от тези, с които разполага българската армия и върху които се подготвя. "Не разглеждаме вариант да дадем танкове сега, но не изключвам в бъдеще този въпрос да седи, ако все още има потребност", обясни за тях Тагарев.

Освен това Тагарев заяви, че никой не се и интересува вече от нашите самолети, тъй като те не трябват на украинците. Украинската армия така или иначе гледа вече към Ф-16. Има евентуален интерес от стари самолети, които не са във въздуха или от резервни части за самолети, но този въпрос не е обсъждан детайлно. Ще се прегледа и в този анализ.

До този момент са давани предимно боеприпаси, обясни българската военна помощ за Украйна. С решението на парламент просто се избягват посредниците, което освен финансова ползва ще има и имиджов ефект.

Не е дискутирано и нямаме намерение да пращаме наши войници на украинска територия, заяви за пореден път Тодор Тагарев.

"Призовавам за поне едно минимално уважение от официалните институции. Аз не мога да лъжа."