Украинците продължават да плащат висока цена за своята свобода и европейски ценности. Това призна извънредният и пълномощен посланик на Украйна у нас Микола Балтажи, който даде пресконференция на тема - "Крим - две години окупация".

Тази висока цена той вижда именно в автономната Крим. "Две години ние браним свободата и държавата ни от агресора, който през 21 век продължава война срещу моята държава.

Но след две години руска окупация в автономна република Крим все още се засилват репресиите срещу украинците и брутално се нарушават правата на хората", заяви посланик Балтажи. Според него от Втората световна война насам Европа не е виждала друг пример за такава окупация освен Крим.

"Ясно е, че Украйна никога няма да признае окупацията на Крим. Няма да го направи и международната общност", отсече украинският посланик у нас. Той разкри, че именно заради това сега се започва подготовката на международен преговорен механизъм за деокупацията на Украйна. Целта на този механизъм е на мирно връщане на Крим под юрисдикцията на Украйна.

"Трудно е да се предвиди как ще стане това, но имаме подкрепата на Европа", изтъкна посланик Баталжи. В хода на този преговорен механизъм ще бъде написана пътна карта за деокупацията на Крим.

"Ние още сме в самото начало на тази карта. Провеждаме консултации, правим сондажи", разкри посланикът на Украйна в страната ни и призна, че това е много сложен процес, който ще се случи бавно.