уорликАмериканският посланик Джеймс Уорлик заяви в ефира на БНР, че "има два въпроса, които България трябва да си зададе - дали АЕЦ "Белене" е икономически обоснован проект, като той трябва да се оцени по отношение на всички икономически параметри и на второ място дали осигурява енергийната сигурност за България и за целия регион".

По думите му, на тези два въпроса не е отговорено достатъчно ясно, а става въпрос за милиарди левове и за бъдещето на енергийната ни система.

По отношение на диверсификацията на газовите доставки, Уорлик заяви, че той, подобно на българската общественост, не е сигурен какво представлява подписания документ за проекта „Южен поток".
Американският посланик заяви, че кабинетът трябва ясно да се ангажира за "Набуко", който трябва да е един от ключовите приоритети, ако не ключовият приоритет.

По думите на Уорлик, "Шеврон" са готови да дойдат в България веднага, за да проучват потенциалните находища на шистов газ.

Надявам се, че правителството ще реагира бързо, за да позволи такива проучвания, за да се разбере дали има находища на шистов газ, добави американският посланик.

Според Джеймс Уорлик, споразумението за многосистемна връзка с Гърция и преговорите за подобни с Турция и Румъния са правилен ход, защото гарантират енергийната сигурност на България. Дипломатът подчерта, че не трябва да се разчита единствено на Русия като източник на ресурси.

По думите му има интерес към България от страна на американски фирми и това се вижда в енергийния сектор. Освен тях, компании от високотехнологичната сфера проучват инвестиционните възможности у нас, а след края на кризата вероятно ще има и други, коментира Уорлик.

Посланикът похвали усилията на правителството в поддържането на фискална дисциплина. Според него, на този етап е важно да се реализират промените в пенсионната системна и здравеопазването, даже и това да стане чрез непопулярни мерки.

Джеймс Уорлик заяви, че подкрепя напълно влизането на страната в Шенген и похвали опитите на властта да се справи с организираната престъпност. По думите му трябва да се приложи необходимото усилие, за да се постигне върховенство на закона и съдебната система да заработи ефективно.

По отношение на Алексей Петров, Уорлик каза, че бившата барета опасен човек, той е под домашен арест, но предстои съдът да реши дали е виновен или не и трябва да изчакаме това решение".