Ако конституционните изменения не бъдат приети, това ще е знак, че цялата опозиция в този парламент е национално безотговорна.

Това напомни на колегите си съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев пред журналисти в парламента.
"Опозицията е била такава в миналото, но аз вярвам в еволюцията на хората", изтъкна още „реформаторът".

По отношение на "горещата" през последните седмици тема за промените в Конституцията Кънев обясни, че се бави внасянето на окончателния законопроект, тъй като се търси подписа на всеки един от депутатите на ГЕРБ, РБ, Патриотичния фронт и Българския демократичен център (БДЦ).

Ако не минат промените в основния закон, това няма да се отрази на управлението, убеден също Цветан Цветанов. Още...

"Днес ние събрахме 23-те подписа от РБ", се похвали съпредседателят на групата. Необходимото мнозинство от 160 гласа "за" конституционните изменения обаче ще стане окончателно при разглеждането им в пленарна зала.

"Въпросът ще бъде решен по време на дебатите в зала", убеден е Радан Кънев. От сега обаче той вижда, че няма да получат подкрепата на ДПС, но пък разчитат на гласовете на АБВ и на "БСП - Лява България".

"Не подценявайте конституционния дебат, който ще се случи в пленарна зала, тъй като зад тези промени стоят 90 на сто от българите", призова реформаторът и за пореден път погледна към ДПС - "накрая ще ми е интересно дори, ДПС как ще се измъкнат от това, че не са подкрепили промените". И днес той адресира думите си до лидера на движението Лютви Местан, като увери, че не дели нищо с него.

"За мен този диалог е недостоен, не съм го започвал", все пак се зарече Кънев, но обясни, че участва в него, защото "когато човек получава удари в политиката рядко спазва християнското правило да обръща и другата буза".

"Аз мога и много повече, но не бих желал", се закани още Радан Кънев.

По-късно от АБВ обявиха, че остават твърдо на позицията си, че парламентарната им група няма да е съвносител на законопроекта за изменение на Конституцията с два основни мотива.

Според заместник-председателя на партията Румен Петков с широка и професионална дискусия е внесен законопроект за реформа на съдебната власт с ключови стратегически решения.

Няма да се отказваме от един много добър законопроект. Искаме, настояваме и сме внесли предложения за създаване на Съвет за съдебна реформа към НС. Не е сериозно да се променя основният закон на страната без професионална дискусия, магистратурата отсъства от дебата по промените в конституцията, аргументира се Петков.

Той изтъкна, че партията има воля за участие в конструктивен дебат за промените в Конституцията, но няма да се включи в дебат, който излиза извън обхвата на съдебната система. Няма да участваме в такъв, който надхвърля правомощията на обикновено НС, убеден е бившият вътрешен министър.