Засилено полицейско присъствие и заграждения има около сградата на Народното събрание от рано тази сутрин.

В район от около 200 метра от всичките страни на парламента е забранено преминаването на хора и автомобили. Полицаи пропускат единствено депутати и журналисти, отразяващи работата на парламента и то след показване на пропуск.
Причина за ограничението е националния учителски протест и забраната на председателя на Народното събрание Георги Пирински за образуване на жива верига около сградата.

Лидерът на ДСБ Иван Костов предложи да се гласува дали да останат загражденията около сградата. По думите му това са безпрецедентни мерки за сигурност и загражденията трябва да се премахнат. Костов бе категоричен, че проблемът с учителите не може да се реши по този начин.

Страхливи хора са заградили площадите с железа и полиция", се обърна към депутатите Иван Костов. Той призова в Народното събрание да се извикат министрите на образованието и на финансите и припомни, че ДСБ е настояли три пъти за изслушване на премиера.

Михаил Миков, председател на ПГ на КБ, отговори, че това е прийом на десните - заграждането и паленето на сградата на Народното събрание.
Лидерът на ПГ на „Атака" Павел Шопов предупреди, че ако сега се спре или забрани шествието и живата верига, то следващия път хората ще бъдат още повече и „никой няма да може да ги спре".

Председателят на Народното събрание Георги Пирински пое цялата отговорност за загражденията и поясни, че диалогът между него и протестиращите няма да може да се състои, ако се направи жива верига.
Заради отказа на председателя да подложи на гласуване загражденията опозицията напусна залата.

Районът около Министерски съвет също е блокиран. Заграждения са поставени по тротоарите пред сградата, които по принцип са достъпни за граждани.