Консултациите между партиите в управлението показали нова политическа култура между партньорите. Това становище изрази на брифинг в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов след поредна среща в коалицията за промените в изборното законодателство.

Всички ние бяхме обединени от това да има политическа стабилност в страната, отчете той. Стабилността в парламентарните групи е налице, каза още Цветан Цветанов, след като мнозинството отхвърли президентското вето и „спаси” кабинета.

135 депутати отхвърлиха президентското вето
Обновена

135 депутати отхвърлиха президентското вето

С това мнозинството гарантира целостта на управлението

На днешната среща разговаряли как да се прецизират върнатите от държавния глава текстове в изборните норми.

Реформаторският блок (РБ), Патриотичният фронт (ПФ) и ГЕРБ все пак са се обединили и внасят законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс, който прецизира как ще се разкриват секции в чужбина. Ще се разкриват до 35 секции в държавите извън България. Изискуемите заявления за разкриване на изборни секции зад граница ще са 60.

С тези мерки според Цветан Цветанов щяло да се ограничи струпването на избиратели пред секциите. Именно от това се опасяваха протестиращите наши сънародници зад граница.

По мнението на Цветанов мъдростта и общественият интерес довели трите формации до този консенсус.

В днешното гласуване за новия социален министър и по президентското вето Цветанов преброи и подкрепата за кабинета – 135 гласа. Имаме стабилност, продължаваме напред, категоричен бе той.

Стана ясно, че промените вече са готови за внасяне в парламента, но все пак се очаква държавният глава да обнародва, както е по процедура, повторно приетия днес Изборен кодекс.

Стана ясно също, че в новите изменения не се предвижда създаването на изборен район „Чужбина”. Тази тема изобщо не е била поставяна и обсъждана съответно.