Американският посланик Джеймс Уорлик уреди среща между премиера Бойко Борисов и американската фирма „Шеврон", която да го информира за възможността страната ни да добива шистов газ, като алтернатива на природния газ.

Фирмата има интерес да проучи залежите на шистов газ в България, стана ясно на брифинг на Джеймс Уорлик.

Бъдещето започва от днес. С тези думи на български език започна пресконференцията на американския посланик.

Той подчерта, че потенциалът на страната ни е да добива 25 милиарда куб. метра шистов газ годишно. Сега България използва 5 милиарда куб. метра на година, изтъкна Уорлик.

По думите му това ще промени енергийната игра не само за България, но и за региона.

На България се предлага истинска възможност да диверсифицира източниците си на енергия, коментира Уорлик и подчерта, че се очаква фирмата да получи разрешение за проучване на находищата на шистов газ.

На въпрос на news.bg как ще отговори на критиките, че САЩ се месят прекалено много в българската енергийна външна политика Уорлик отговори: „Това, което се стремя да направя е да подчертая две неща - диверсификацията на доставките и прозрачността в енергетиката".

Решенията, отнасящи се за енергетиката на България ще бъдат взети от самото правителството и българския народ, допълни Уорлик.

Според него решенията, които се вземат днес ще се отразят за бъдещето на страната и региона за години напред.

Припомняме, редица наши политици обвиниха Уорлик в намеса в енергийната ни политика след среща на американския дипломат с министър Трайков, на която Уорлик коментира „непрозрачността" на договора ни с Газпром.

Днес Борисов ще изслуша експертите от „Шеврон", за да бъде по-информиран при вземане на решенията.

Иън Макдоналд, вицепрезидент на „Шеврон", обясни, че българското находище на шистов газ се намира в североизточна България, до границата с Румъния.

Добивът на шистов газ е нова концепция за Европа, посочи Макдоналд. Компанията ще изследва сеизмичната активност в региона и ще проучи земните пластове, като периодът на проучвания ще трае близо 5 г.

Дълбочината, на която по принцип се намира шистовият газ е между 2000 и 6000 метра.