Условията вътре в бежанския център в Харманли не са добри. Това заяви пред журналисти в Харманли омбудсманът Мая Манолова, която прекара близо 3 часа в лагера. Според нея нужда от защита имат и хората вътре, и хората навън.

Манолова ще настоява да бъдат ускорени административните процедури по установяване на всеки конкретен случай и да се инвестират средства в доброволното и принудителното извеждане на лицата, които нямат право да пребивават в България. Това съобщават от кабинета й.

Армията влезе в бежанския център в Харманли
Обновена

Армията влезе в бежанския център в Харманли

60 военни със специализирана техника подпомагат полицията

По разпореждане на Мая Манолова от вчера в лагера в Харманли има екип на институцията. Експертите са направили проверка и разговаряли с настанените в лагера бежанци.

"Искам специално да се обърна към хората и да кажа, че се предприемат мерки за това да бъде гарантирана абсолютно тяхната безопасност и снощният инцидент да не се повтори. Вземат се мерки включително да се засили охраната. Разбирам ги хората, защото наистина Харманли беше един толерантен град", коментира Мая Манолова.

Тя обърна внимание, че центърът не е от вчера и сега се стига до тази ситуация. По думите й самата идея да бъде построен по този начин в центъра на Харманли и в такива мащаби не е добра.

Манолова е притеснена от недостатъчно бързите мерки, които предприема здравното министерство.

Омбудсманът припомни, че екипът й е бил в лагера в деня след изборите на 14 ноември. Те са отправили препоръки към всички отговорни институции, тъй като е имало притеснения за съмнителни случаи на различни тропически болести. Били констатирани краста, варицела. Манолова сподели, че притеснението й, че макар да е наложена ограничителна мярка или карантина, вътре недостатъчно бързо се предприемат мерки, за да се разделят хората, които имат различни кожни заболявания.

Омбудсманът изказа благодарност на шефа на ВМА проф. Николай Петров, който веднага изпрати екип от специалисти в центъра.