Подписите при регистрацията на партиите пред ЦИК ще се полагат само пред упълномощено от партията лице. Това решиха депутатите при гласуването на второ четене на промените в Изборния кодекс.

Четин Казак от ПГ на ДПС предупреди управляващите, че с промените се дава възможност за отказ от регистрация на партиите. По думите му политическата партия като субект носи отговорност за това как е събирала подписите.

Ако някъде възникне казус, никакво упълномощено лице няма да понесе тази отговорност – тази отговорност ще се понесе от политическата партия. Вие се стремите всячески да усложните и затормозите изборния процес. Вие непрекъснато товарите Изборния кодекс, което ще доведе до нови грешки, проблеми и спорове. Този текст ще бъде използван, за да се откаже регистрацията”, коментира депутатът.

Филип Попов от БСП коментира, че този текст показва мракобесието, към което са тръгнали народните представители - да се полагат подписи при регистрацията на партиите пред упълномощено от партията лице, превръща ЦИК разследващ орган.

Той попита какви средства ще бъдат използвани за установяване истинността на получените подписи. „Вие придавате на тези, които събират подписите, едни нотариални функции. Този текст е абсурден и не кореспондира с никакви демократични принципи. Гражданинът трябва да преценява дали този, който му събира подписите, е упълномощен или не”, посочи депутатът от левицата.

Герберът Данаил Кирилов репликира с въпроса: „Къде е мрака и къде и бесилото? Някой трябва да носи наказателна отговорност за всички вписани фалшиво лица. За да може утре лицето Иван Петров щом каже, че никога не е подписвал такава подписка, аз да отговарям от къде му имам данните”.

От гласували 103 народни представители 70 бяха „за”, „против”- 27 и „въздържали се” – 6.

В отрицателен вот Георги Божинов коментира, че текстът е излишен и посочи, че най-вероятно от приемането му ще последват дела и обжалвания, които да възпрепятстват регистрацията пред ЦИК. Той определи текстът като „вреден” и „излишен”.