Министерският съвет утвърди Споразумението между правителството на България и правителството на Сърбия за сътрудничество в областта на защитата от природни и предизвикани от човека бедствия, подписано на 25 юли 2019 г. в Белград.

Споразумението определя общата рамка за сътрудничество между Страните в областта на превенцията, готовността и реагирането при бедствия, както и условията и реда за оказване на помощ според наличните ресурси в случай на бедствие на територията на някоя от тях.

В Споразумението са регламентирани: формите на сътрудничество, взаимно уведомяване за опасности и потенциални бедствия, които могат да засегнат държавата на другата Страна, редът за предоставяне на помощ, процедурите за пресичане на държавната граница от спасителните екипи и експерти, участващи в дейности по спасяване и оказване на помощ, процедурите по внос, износ и транспортиране на стоки през границата по време на оказване на помощ, възможността за временна евакуация на заплашеното или засегнато от бедствие население, осигуряване на комуникация между компетентните органи и т.н.

Компетентните органи по прилагане на Споразумението са министерствата на вътрешните работи на двете държави.