Конкретни искания към България отправя НАТО за засилване на участието в мисията в Афганистан.

Това потвърди генералният секретар на НАТО Андрес фон Расумсен след срещата си с премиера Бойко Борисов.

Въпросът ще бъде обсъден този следобед на среща с министъра на отбраната Аню Ангелов.

България има готовност да подготви и изпрати към края на 2010 г. три допълнителни екипа за обучение и връзка, 10 инструктори и 2-3 медицински екипа или общо 70 военнослужещи, увери министър Аню Ангелов при срещата си с Расмусен.

Расмусен каза, че Алиансът би желал принос от наша страна в обучението на артилерията и за поддръжка на военновъздушните сили.
България има експерти и способности за такъв принос, смята генералният секретар.

Борисов изтъкна, че НАТО не бива да се проваля в Афганистан:

След като СССР се провали там, и НАТО ако се провали, не знам кой след това ще спира наркотиците и терора, които ще дойдат от там. Затова всички от евроатлантическата общност сме длъжни да направим необходимото да подпомагаме местното население да отвоюва своите позиции"

Премиерът Борисов каза още, че ще участваме макар и с много малко хора в Афганистан и поясни, че участието ни ще е с инструктори.

Във военната сфера и в областта на здравеопазването имаме експерти, които могат да обучават местното население, което след оттеглянето на войските на НАТО да може да контролира и отстоява съдбата на своята държава, добави Борисов.

Ще бъдем в унисон с евроатлантическите партньори, надявам се на преодолеем кризата, за да бъдат и нашите военни с по-големи възнаграждения", допълни премиерът.

Шефът на НАТО изказа благодарност на България за нейния принос до този момент в Афганистан и подчерта, че обучението на афганистански военни и полицейски части е ключов елемент в стратегията на НАТО.
Расмусен каза, че насърчава всички страни, включително и България, да предоставят повече обучите ли за Афганистан.

Андерс фог Расмусен каза още, че териториалната и колективна защита и отбрана ще останата приоритет в стратегатията на НАТО. 
Териториалната отбрана днес изисква по-добър капацитет срещу новите заплахи като тероризъм, кибератаки, ракетни атаки, допълни Расмусен и изтъкна, че заради това НАТО трябва да се трансформира и адаптира.

Защитата изисква ефективна противоракетна отбрана", подчерта още той.

По въпроса за българското участие в ПРО премиерът Борисов съобщи, че тази система ще струва 200 млн. евро, разхвърляни на 28 члена и ще гарантира сигурност на 900 млн. души в Европа.

Нашият ангажименти тепърва ще бъде уточняват - вероятно на срещата на високо равнище през ноември в Лисабон. Тогава ще бъде приета и новата стратегия на НАТО.
Борисов отбеляза още, че системата за противоракетна отбрана на НАТО цели да привлече и Русия.

Това е отбрана, която касае не само армиите, а цялото население на Европа. По думите на Борисов чрез ПРО ще бъде демонстрирано, че НАТО брани отделния човек в различните европейски държави.

Бойко Борисов припомни, че България още в началото ясно е заявила, че ако ПРО е отбрана и доктрина на НАТО - ние участваме.
„ПРО е отбранителна система. Не виждам защо някой трябва да се притеснява от това, че има отбранителна система", каза Борисов.
Премиерът съобщи още, че е обсъдил с генералния секретар на НАТО и въпроса за Западните Балкани.

Без Русия не можем да постигнем реализиране на идеята за ПРО на НАТО в Европа.
Расмусен
                                    Още...

„Тук имаше чудовищен геноцид, организирана престъпност и това трябва да остане в миналото и да бъдем регион на стабилност, която може да стане само с евроатлантическа интеграция", подчерта Борисов.

По оценката на Расмусен България с нейните взаимоотношения с всички страни на Балканите би могла да играе ключова роля. Той каза още, че би искал да види всички страни от Балканите интегрирани в НАТО и ЕС.

Бойко Борисов каза пред Андрес фог Расмусен, че много сериозно стои въпросът със сомалийските пирати и че нещата не могат да продължават така. Какви мерки ще се вземат, надявам се в скоро време да разберем, добави Борисов.

По-късно, на лекция във Военния клуб, Расмусен благодари на страната ни и пред препълнената зала с почитатели на евроатлантическата идея.

„Приветствам намерението на България да увеличи своето участие в Афганистан през следващите месеци", каза Расмусен. Генералният секретар заяви, че Афганистан ще си остане приоритет №1 на НАТО за дълго време.

„Трябва да погледнем отвъд Афганистан и да помислим за трансформацията на Алианса", обърна внимание той.

По темата за ПРО той изтъкна, че ако бъдат свързани националните системи в един противоракетен щит, това ще бъде силна демонстрация на солидарност в НАТО през 21 век.

А може и да е нещо повече - може да е катализатор на една нова динамика в европейската и евроатлантическата сигурност", добави Расмусен.

Той посочи как може да бъде постигнато това - „Чрез сътрудничество с Русия. Без такова сътрудничество нашата система не може да бъде укрепена."

На лекцията на Андерс фог Расмусен присъстваха президентите Жельо Желев и Петър Стоянов, експремиерът Симеон Сакскобургготски, бивши и настоящи министри и депутати, членове на Атлантическия клуб в България, дипломати и студенти.