Променят правителственото решение във връзка с участието на военнослужещи в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово, съобщиха от Министерския съвет, след днешното заседание на служебния кабинет "Янев-2".

Това е промяна в РМС № 122 от 2020 г. за разрешаване участието на военнослужещи от въоръжените сили на Република България в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и за изменение и отменяне на решения на Министерския съвет.

С това решение се увеличава приносът на Република България към операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) от 30 (тридесет) на до 35 (тридесет и пет) военнослужещи. 

Вучич: Ако КФОР не защитава сърбите, има други, които ще го направят

Вучич: Ако КФОР не защитава сърбите, има други, които ще го направят

Присъствието на албански войници в Косовска Митровица е "умишлено и планирано"

Сигурността на Косово винаги е била от стратегическо значение за сигурността на Западните балкани. Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) генерират възпиращ ефект срещу всички фактори, целящи дестабилизиране на региона. Поради тази причина Република България, продължава да подкрепя съвместните усилия на операцията като инвестира сили и средства с цел повишаване на доверието за местното население.

В допълнение, всяко увеличение на приноса ни към операциите и мисиите на НАТО е доказателство за устойчивото изпълнение на ангажиментите на Република България към съюза и се отразява при оценката на приноса ни като държава-членка.

КФОР изпраща военна техника към Северно Косово

КФОР изпраща военна техника към Северно Косово

Освен бойната техника, превозват оборудване за блокади, строителни машини, багери и тел