Присъствието на албански войници в северната част на Косовска Митровица е "умишлено и планирано. Ако КФОР не защитава сърбите, има други, които ще го направят", коментира сръбският президент Александър Вучич, цитиран от b92.

Целта е да се сплашат сърбите в Косово и да се провокира Сърбия, допълва той. Късно в четвъртък "Сръбска листа", която представлява сърби в Косово, поиска от КФОР да обясни присъствието на войници от Албания в северната, сръбска част на етнически разделения град по-рано през деня.

Те са сред голяма група международни войници, доведени в Косовска Митровица от КФОР, съобщава "Радио Контакт плюс".

Вучич коментира, че е "съвсем логично, че присъствието на албански войници предизвика безпокойство сред хората" в северната част на Косово и Метохия.

Вучич обяви, че Прищина не иска диалог с Белград

Вучич обяви, че Прищина не иска диалог с Белград

Сърбия не се страхува от косовски заплахи и от заплахите на техните защитници

"Това е недвусмислено указание към КФОР да обърне внимание на такива неща. Вземете ги в Джаковица, но не ги отвеждайте в северна Митровица", обяснява сръбският президент и повтаря, че ако КФОР не успее да свърши работата си и да защити сърбите в Косово и Метохия, "има такива, които искат".

Коментирайки съобщенията, че бившите държавни секретари на САЩ Мадлин Олбрайт и Хилари Клинтън ще посетят Прищина на 12 юни, по повод годишнина от влизането на КФОР в Косово, Вучич допълва, че това е очаквано, защото двете са участвали в "създаването на независимо Косово".

"Това е тяхно отроче, те създават независимо Косово, което противоречи на нормите на международното публично право, което мнозинството от човечеството вижда днес и ние ще се погрижим администрацията на Тръмп също да види, кой създава независимо Косово", коментира сръбският президент.

Сигурността на Балканите е много крехка, докладва американски генерал пред Сената

Сигурността на Балканите е много крехка, докладва американски генерал пред Сената

А регионът е от стратегическо значение и Русия подхранва неустойчивост