Косово показва, че в действителност не иска диалог със сърбите, коментира сръбският президент Александър Вучич, цитиран от ТАСС.

"Косовските албанци с приетия закон показаха, че никога не са искали диалог и не биха го желали в бъдеще. Отговорът на Сърбия ще бъде силен, сериозен и тежък. Ще защитаваме сръбските интереси, не се страхуваме от техните заплахи и от заплахи на техните защитници", коментира Вучич след заседание на Съвета за сигурност на Сърбия и среща с говорителя на Държавния департамент на САЩ Дейвид Хейл.

Вучич загрижен за позицията на ЕС за Косово

Вучич загрижен за позицията на ЕС за Косово

Критикува отново драстичните мита, наложени върху вноса на сръбски стоки

В четвъртък, парламентът на Косово прие закон, който поставя основите за преговори с Белград под егидата на ЕС и определяне на правомощията на преговарящата група.

Според документа, Косово отказва да прави компромиси, включително коригиране на границите и обмен на територии.

Рамуш Харадинай заяви, че ще "запази Косово от 17 февруари 2008 г.", такова, каквото е след едностранно обявената независимост.

Вучич: Признаваме Косово, ако получим нещо в замяна

Вучич: Признаваме Косово, ако получим нещо в замяна

Първо ние трябва да постигнем компромис

През последната година Белград и Прищина активно обсъждат компромисно решение, свързано с границите и обмена на територии.

Съединените щати подкрепиха тази идея, настоявайки за окончателно споразумение, включващо коригиране на границите на Сърбия и непризнатата република.

Германският канцлер Ангела Меркел се произнесе срещу промяната на границите на Балканите, като подчерта, че всички страни в региона вече имат перспективата да се присъединят към европейската общност.

Сигурността на Балканите е много крехка, докладва американски генерал пред Сената

Сигурността на Балканите е много крехка, докладва американски генерал пред Сената

А регионът е от стратегическо значение и Русия подхранва неустойчивост