В американския щат Луизиана ще бъде открито консулство на България. Решението е взето на правителственото заседание, съобщават от "Дондуков 1".

Консулството ще бъде ръководено от почетно (нещатно) консулско длъжностно лице и седалището му ще е в град Ню Орлиънс.

Американският гражданин Дейвид Корн се назначава за почетен консул с консулски окръг, обхващащ територия на щата Луизиана.

От правителството допълват, че Корн е лицензиран адвокат във федералните и щатските съдилища на Луизиана, както и във Върховния съд на САЩ. Той е партньор в адвокатска кантора с дългогодишна история и клонове във всички щати на Мексиканския залив. У нас е провеждал редица семинарни обучения за правната система на САЩ по програмата за академичен и културен обмен "Фулбрайт".

От "Дондуков 1" поясняват, че с назначаването на Корн за почетен консул се разширява мрежата от български почетни консулски длъжностни лица в САЩ. Това ще допринесе за развитието на двустранните отношения и установяването на полезни контакти на местно ниво в страната.

Кабинетът също е разрешил да се измени консулският окръг на Консулството на Казахстан в България. Почетното консулство е ръководено от Митко Солаков и е със седалище в Благоевград. То вече ще обхваща областите София, Кюстендил, Перник, Благоевград, Враца, Монтана, Видин, Пазарджик, Пловдив и Смолян.