Петър ДимитровПредседателят на бюджетната комисия Петър Димитров заяви, че управляващата коалиция не обсъжда въпроса за увеличаване на възрастта за пенсиониране.

На дискусия, организирана от КНСБ, Димитров обяви още, че се обмисля от есента да се отпуснат студентски кредити за обучение в чужбина.

Освен това Димитров посочи, че намаляването на личните данъци през следващата година ще зависи от приходите от данък добавена стойност, които по думите му към този момент са критично ниски.

Намаляването на данъчно-осигурителната тежест през следващата година може да не се случи, ако приходите от данък добавена стойност не се повишат, подчерта още председателят на бюджетната комисия в парламента.

Няма тенденция за въвеждане на плосък данък през следващите една - две години, но за 2008-ма може да се предложи падането на един от праговете в скалата за облагане на доходите на физическите лица. Според Петър Димитров средните доходи може да се облагат със 17% - 18%, а за високите - данъкът да се намали малко под сегашния праг.

Припомняме, че синдикатите предлагат необлагаемият минимум да се повиши на 240 лева догодина, а броя на праговете в скалата да се запази. Освен това синдикалистите искат доходите от 240 лева до 450 лева трябва да се облагат с 14%. Данъкът за суми от 450 лева до два пъти средната работна заплата да е 18%, а заплатите над тази сума да се облагат с 22%.

След настояване на синдиката за по-малка тежест на данък общ доход за физическите лица заместник-министърът на финансите Георги Кадиев коментира, че през следващата година това не е възможно, информира БНР.   

По думите на Кадиев минималният необлагаем доход за 2008 г. може да се вдигне с 20 лв. до 220 лв. но не и до ниво 240 лв. месечно.