Освободиха ме от длъжност без всякакво основание и мотиви, без някой да ме е извикал за тези два месеца, в които съм изпълнявала длъжността, за да ми каже, че не се справям с работата. Аз не съм калинка. Това заяви уволненият директор на Патентното ведомство Таня Найденова по време на пресконференция на БТА. Тя заяви, че уволнението ѝ показва реваншистко поведение.

Тя бе категорична, че не е подписала заповед за прекратяване на дейността ѝ като директор на ведомството. Найденова обясни още, че на нейното място е назначен предишният председател на институцията проф. Владя Борисова. Според нея председател никога не е бил назначаван от редовен кабинет.

Бившият директор заяви, че е редно някой да даде обяснение, какво е сбъркано в дейността им и с какво работата им е заплашила енергийната криза или друга криза в България. Таня Найденова каза, че е била председател на патентното ведомство през 2014-2015 година и допълни, че има нужния опит и експертиза да заема тази длъжност.

Тя обясни, че ведомството се занимава със защита на индустриалната собственост на Република България, като уточни, че 80% от дейността на българската институция е обвързана с Европейското патентно ведомство. Найденова допълни, че при посещението ѝ на международни форуми многократно е било заявявано, че не е добре да се сменя ръководството толкова често, защото по думите и това е лицето на България.

Нова рокада на служебния кабинет „Донев“ – шефа на Патентното ведомство

Нова рокада на служебния кабинет „Донев“ – шефа на Патентното ведомство

Проф. Владя Борисова е назначена за председател на Патентното ведомство

Припомняме, че на 10 август стана ясно, че служебният премиер Гълъб Донев е освободил със своя заповед от длъжността председателят на Патентно ведомство Таня Митова. На нейно място е била назначена проф. Владя Борисова, която е била шефка на ведомството до началото на юни т.г., преди да бъде освободена от длъжност от тогавашния министър-председател Кирил Петков.