Общинската избирателна комисия в Пазарджик прекрати предсрочно правомощията на петима общински съветници заради натрупани отсъствия от заседания, информира БНР.

Според решението на комисията наказаните съветници са нарушили основното си задължение - да участват в решаването на разглежданите от градския парламент въпроси.

Отстранените общински съветници са от различни политически партии. С най-много отсъствия за периода 2008-2010 г. е адвокат Хари Харалампиев от "Коалиция за Пазарджик". Той е отсъствал от заседанията 20 пъти.

След него е представителят на БЗНС Емил Йончев с 18 отсъствия, следван от Атанас Кръстев от ГЕРБ с 16 отсъствия. Недялка Янакиева, избрана от Партията на жените, е отсъствала 12 пъти, а Сашо Ангелов от партия "Рома" е събрал шест отсъствия.

Отстраняването на общинските съветници стана ясно при откриването на последното за годината заседание на общинския съвет. Изненадан се оказа и председателят на градския парламент - Георги Йорданов. Според него решението на общинската избирателна комисия е нежелана крайна мярка.

Според анализатори с отстраняването на петимата общински съветници се нарушава т. нар. кметско мнозинство, на което се противопоставя групата на БСП.

Решението на общинската избирателна комисия ще бъде обжалвано пред административния съд.