Никола Казаков е освободен като председател на Държавната агенция за бежанците. Това става с решение на правителството, съобщават от „Дондуков 1”.

Един от сегашните зам.-председатели на агенцията – Кирчо Киров, е определен за изпълняващ длъжността до назначаването на титуляр.

Решението на Министерския съвет е прието неприсъствено, уточняват още от „Дондуков 1”.

Припомняме, че Казаков за втори път оглави Агенцията за бежанците в началото на януари миналата година, след уволнението на предишния шеф Николай Чирпанлиев. Казаков бе заемал този пост в периода 2010-2013 г.

В края на декември 2014-та директорът на агенцията Николай Чирпанлиев беше уволнен с решение на Министерския съвет. Временно шефското място зае заместникът му Васил Върбанов. Обяснението за уволнението на Чирпанлиев бе, че управлението в Държавната агенция за бежанците изисква структуриран подход, който да наблегне и върху интеграцията на бежанците, не само върху временното им настаняване и осигуряване на прехрана и медицинско обслужване.

Относно последните рокади в изпълнителната власт, стана ясно, че тече проверка в ДАБ. Премиерът е преценил, че шефът на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Казаков трябва да бъде уволнен, стана ясно от думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова пред журналисти.

"Имаме един случай, по който са направени проверки, тече проверка на инспектората, премиерът е информиран за техните изводи и той е преценил, че в този момент това трябва да се случи", обясни вицепремиерът Бъчварова.

Храни за бежанци са купувани на завишени цени

Храни за бежанци са купувани на завишени цени

Сделките за доставка на хранителни продукти...

Припомняме, преди време излезе журналистическо разследване, че агенцията е купувала храни за бежанските центрове на завишени цени.

По-късно министър-председателят Бойко Борисов заяви към журналиста Генка Шекерова, че сигналите й за нередности в дейността на ДАБ се потвърждават. "Казват, че имало толкова лица в центъра, че ги хранят с "Принцеси"... Днес на подпис в Министерския съвет мина цялата процедура по отстраняването на него, на главния секретар и е приключена", каза премиерът.