Храна за бежанци е доставяна на завишени цени, показва разследване на Нова телевизия.

Сделките за доставка на хранителни продукти бяха обявени за незаконни и от Агенцията за обществените поръчки. През лятото на миналата година от Агенцията за бежанците обявиха, че имат спешна нужда от доставка на храна за центровете за временно настаняване.

Аргументът – обявената обществена поръчка се обжалва, а запасите са изчерпани. По онова време от агенцията определят ситуацията като критична и сключват директно договори с избрани от тях фирми за над 320 000 лева.

При почти празни бежански центрове и при прогноза за намаляване на потока от хора, малко преди Коледа, Агенцията за бежанците сключва втори договор и харчи още над 800 000 лева, вместо да обяви обществена поръчка. Основната част от продуктите са купени на цени, по-високи от пазарните.

Изчисленията само за няколко артикула показват, че за храната на бежанците данъкоплатецът е платил със 130 000 лева повече в сравнение с пазарните цени на едро.

Храните са поръчани на две фирми “Аллур” и “Оримекс”. Според Агенцията за бежанците са избрани, защото само те не са обжалвали обявената по-рано обществена поръчка.

От фирма „Аллур” не пожелаха да коментират пред камера. Писмено те обясниха, че са се вместили в ценовите изисквания на агенцията. До момента няма коментар от страна на фирма “Оримекс”, но неин представител е обещал да отговори писмено на въпросите на разследващия екип.