Изпълнителният директор на Агенцията по вписвания Елена Маркова е била освободена от длъжност по искане на министъра на правосъдието Цецка Цачева, съобщи bTV. Решението е съгласувано с премиера Бойко Борисов.

Съобщава се, че причина за уволнението са нарушения от последните две години, констатирани при цялостна ревизия в агенцията, започнала при управлението на служебния кабинет.

Маркова бе назначена за ръководител на Агенцията по вписвания през март 2015 г. от квотата на Реформаторския блок.

Междувременно министърът на правосъдието Цецка Цачева отмени заповед на служебния министър на правосъдието Мария Павлова и върна уволнения Любомир Талев на длъжност директор на дирекция "Съвет по законодателство".

Цачева връща на работа чиновника Талев

Цачева връща на работа чиновника Талев

Той беше освободен заради промените в Закона за българското гражданство

Той беше уволнен заради скандала със законопроекта за българското гражданство, с който "през задната врата" на практика се отменяше вотът в чужбина. Тогава министър Павлова прехвърли отговорността изцяло върху Талев - от министерството заявиха, че е самоволно е публикувал на сайта на ведомството несъгласувани текстове.

Самият Талев коментира пред медиите, че всъщност текстовете са били писани в президентството с ясната идея да спрат ДОСТ.